Geld en Werk

Winst Microsoft daalt 25 procent, wel 105 miljard dollar in kas

22 april 2016 06:54 Aangepast: 31 juli 2017 17:30

Microsoft heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2015/2016 fors minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Ondertussen blijft Microsoft lekker doorsparen: op de balans heeft het 105 miljard aan geld en beleggingen staan.

Het concern maakte onder meer kosten voor de overgang van softwaregigant naar een onderneming die een groot deel van zijn inkomsten uit clouddiensten haalt. Ook hogere belastingen wogen op het resultaat.

De nettowinst kwam uit op een kleine 3,8 miljard dollar, een kwart minder dan in het derde kwartaal van vorig jaar. De winst per aandeel liep terug van 61 dollarcent tot 48 dollarcent.

Winst clouddiensten daalt
Het bedrijf boekte een omzet van 22,1 miljard dollar, dat is een daling van 5,5 procent. De opbrengsten uit clouddiensten zoals Office 365 en het nieuwe Azure, groeiden gestaag verder. Wel zakte in dit segment de operationele winst flink: met bijna 14 procent.

Ook bij de divisie waar de Office-franchise is gezet dikte de omzet aan maar daalde het operationele resultaat. Bij de tak waar vlaggenschip Windows is ondergebracht was wel sprake van zowel een omzet- als winstgroei.

105 miljard aan geld en beleggingen
Microsoft heeft heel veel geld in kas, het bedrag aan geld en beleggingen liep zelfs op van 96,5 miljard dollar tot 105,5 miljard dollar. Dat is meer dan de helft van alle bezittingen. Daarmee lijkt Microsoft meer op een beleggingsinstelling dan een onderneming.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore