Economie

Vanaf vandaag ook sneller mobiel internet bij T-Mobile

11 januari 2016 12:25 Aangepast: 03 augustus 2017 20:43
Beeld © Getty

T-Mobile begint vandaag met de uitrol van sneller mobiel internet. Wie een 4G+ toestel heeft zal gemiddeld vijftig procent sneller internet krijgen, zo belooft de provider. Klanten van KPN, Vodafone en Tele2 kunnen al langer gebruik maken van 4G+.

De iPhone 6S, Sony Xperia Z5 en de Samsung Galaxy 6S Edge+ bevinden zich onder de toestellen die 4G+ aankunnen. T-Mobile heeft een overzicht gepubliceerd van alle toestellen die sneller internet krijgen.

Tegen eind zomer landelijke dekking
Met 4G+ is de mobiele databeverbinding stabieler en dat is volgens T-Mobile vooral prettig voor het streamen van films of videobellen.

In de komende drie dagen krijgt zo'n 76 procent van de Nederlanders thuis beschikking over 4G+. Tegen het eind van de zomer moet de dekking landelijk zijn.

Als je kijkt naar de dekkingskaart die de provider publiceerde is die dekking er vooral in de randstad, Midden-Nederland en Oost-Nederland. Verder komt er 4G+ dekking in Zuid-Limburg en delen van Groningen, Friesland en Drenthe.

Thumbnail

Andere providers
T-Mobile is overigens de laatste provider die begint met een uitrol van een 4G+ variant, zegt Tim Wijkman, analist bij Telecompaper. Ook KPN, Vodafone en Tele2 combineren al twee frequentiebanden voor sneller mobiel internet.

Klinkt leuk, sneller internet, maar volgens Wijkman heeft 4G+ ook nog niet echt een toegevoegde waarde. Een 4K-stream van Netflix, een van de zwaarste dataverbindingen die je kan hebben, kan namelijk ook gewoon gestreamd worden over een reguliere 4G-verbinding. "Het gaat dus echt om het klaarmaken van het netwerk voor de toekomst."

Netwerk T-Mobile biedt voordelen
Wel zijn er verschillen tussen de dekking van de providers. De 4G+ dekking van T-Mobile zal over drie dagen ongeveer 50 procent van Nederland beslaan, zegt Wijkman. Dat kan T-Mobile makkelijker doen dan de concurrentie omdat het een netwerk heeft dat overal twee antennes voor twee frequentiebanden heeft. KPN en Vodafone hebben dat niet. KPN heeft bijvoorbeeld in ongeveer een derde van het netwerk dubbele antennes staan, en dan vooral in druk bevolkte gebieden, zegt Wijkman.

Hij schat dat KPN in tussen de 30 en 40 procent van het land 4G+ kan aanbieden, Vodafone kan dat volgens hem in ongeveer 20 tot 30 procent van het land.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore