Geld en Werk

Hier vergaderen de bazen van Europa binnenkort (321 miljoen)

11 december 2016 09:51 Aangepast: 29 juli 2017 13:00
Beeld © Europese Unie

De ministers van de Europese lidstaten krijgen binnenkort een nieuwe plek om te vergaderen. Het bouwen van het nieuwe hoofdkwartier van de Raad van de Europese Unie duurde zo'n vier jaar langer dan gedacht en kostte bijna 80 miljoen euro meer, maar dit weekend is het eindelijk zover: de eerste bezoekers mogen een kijkje nemen.

Er is veel kritiek op het nieuwe gebouw, onder andere vanwege de kosten. Aanvankelijk zou het hele project 240 miljoen euro kosten. Later werd dit bedrag opgehoogd naar 321 miljoen, betaald door de Europese Unie zelf. Het duurde uiteindelijk 12 jaar voordat het gebouw af was.

Het Europagebouw, zoals het heet, bestaat uit twee delen: een art-decopand uit 1927 en nieuwbouw. Aanvankelijk zou het oudste gedeelte in 2012 al af moeten zijn. Uiteindelijk wordt het kantoorcomplex volgend jaar januari echt in gebruik genomen door de regeringsleiders van Europa.

Thumbnail
Thumbnail

(Beeld: Europese Unie)

Foute timing (en een wel hele dure brochure)

Tijdens een top in 2011 over de Griekse schuldencrisis sprong de Britse premier David Cameron goed uit zijn vel. Hij kreeg, samen met de andere EU-leiders een glossy brochure gepresenteerd over de inrichting van het gebouw. Hij noemde het 'ongelofelijk frustrerend om een glanzende brochure te krijgen over een één of ander geweldig nieuw gebouw waar de Europese Raad in zal zitten'.

Op zich had hij wel een puntje. Volgens EU Observer kostte het promoboekje maar liefst 100.000 euro om te maken. Niet echt handig als de rest van de Unie zich buigt over de gigantische financiële problemen van een lidstaat.

Er staat een enorm ei in het gebouw

Wie weleens in Brussel komt, herkent het Europagebouw misschien wel: het nieuwe hoofdkantoor maakt deel uit van het gebouwencomplex Résidence Palace, dat al sinds 1927 bestaat.

Afgelopen jaren is het complex helemaal gestript. Overigens was het toen allang geen appartementencomplex meer, maar een kantoor. De lelijke nieuwbouw werd gesloopt, tot alleen het monumentale art-decogebouw overbleef. Het oude pand zelf is te klein, dus werd er een glazen gebouw omheen gezet.

Foto's van het gebouw laten meteen zien waar het zijn bijnaam 'Space Egg' aan heeft verdiend: in de glazen nieuwbouw staat een enorm ei van twaalf verdiepingen.

Thumbnail
Thumbnail

(Beeld: Europese Unie)

Problemen voor de glazenwasser

Schuine muren zijn redelijk onpraktisch en zo'n ei zorgt voor veel loze ruimte. Maar dat is precies de bedoeling, zegt de architect in de Telegraph. Hij wilde een vrolijke ontmoetingsplaats maken, waar mensen met een hoop problemen wat ademruimte krijgen. 

Het gebouw kent nog meer symboliek, zoals duizenden gerecyclede houten raamkozijnen die uitkijken op alle hoeken van de unie. De bedoeling is om daarmee 'Europa's vakmanschap en culturele diversiteit' te benadrukken. De glazenwasser die alle 3750 ruitjes mag wassen, zal dat aspect van vakmanschap vast benadrukken.

Thumbnail
Thumbnail

(Beeld: Europese Unie)

Krappe boel in huidig hoofdkantoor

Maar goed: je moet wat over hebben voor één van de belangrijkste gebouwen van Europa. En die extra ruimte is heel hard nodig, want de ambtenaren zitten momenteel bijna letterlijk op elkaars lip. Sinds de Raad in het gebouw trok, is de omvang van de EU meer dan verdubbeld: van 12 naar 28 lidstaten. En je raad het al: voor medewerkers van al die landen moet een plekje worden gezocht. 

De locatie van het nieuwe gebouw is perfect: het pand staat via een brug in verbinding met het oude hoofdgebouw ernaast. Er tegenover liggen de kantoren van de Europese Commissie. De ambtenaren die daar aan het werk zijn, zullen overigens wel opgelucht zijn dat het gebouw bijna af is. Ze keken jarenlang tegen een gigantische verbouwing aan. 

Thumbnail
Thumbnail

(Beeld: Europese Unie)

De Duitsers hielden ook al van het gebouw

Ook aan de veiligheid is gedacht: in de weg rondom het gebouw zijn automatische wegversperringen aangebracht. Daarnaast telt het gebouw meer dan 500 bewakingscamera's. 

Klein smeuïg detail: de achterzijde van het pand heeft al eerder een sleutelrol gespeeld in de geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Duitsland België bezette, deed dat deel dienst als nazi-hoofdkwartier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore