Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ook kinderen verdienen steeds minder met hun spaarcentjes

Sparen is voor papa en mama al geen vetpot. En ook kinderen moeten een steeds lagere spaarrente accepteren.

Helaas: dat wordt iets langer sparen voor die lolly’s, iPhone of studie. Ook kinderen verdienen steeds minder met hun spaarcenten. Dat blijkt uit een analyse van spaarrente.nl. "Bijna elke bank die een kinderspaarrekening aanbiedt, heeft afgelopen maand de rente verlaagd," zegt Amanda Bulthuis van de spaarblog. ABN Amro en Rabobank zitten al onder de 1 procent. ING zit als enige van de drie grote banken nog op 1,1 procent.

Kleine banken
Voor een hogere rente op een kinderrekening moet je bij de kleinere banken zijn. ASN Bank bijvoorbeeld, biedt 1,8 procent en Triodos 1,7. Een volledig overzicht vind je hier. Overigens verschilt het per spaarrekening of het geld voor een lange tijd (bijvoorbeeld tot de 18e verjaardag) vaststaat, of tussendoor al op te nemen is. En of het gaat om rekeningen voor jonge kinderen (tot 12 jaar) of ook voor pubers. 

Dat kinderen dikwijls een hogere rente krijgen dan hun ouders, komt doordat het spaargeld op een kinderrekening meestal langer blijft staan. "Daardoor hebben banken meer zekerheid en er meer rente voor over," zegt Bulthuis. "Daarnaast zijn de kinderspaarrekeningen voor banken een mooi instrument om klanten als kind al aan zich te binden," voegt ze toe.