Geld en Werk

We gaan eindelijk weer meer winkelen

02 juni 2016 16:16 Aangepast: 31 juli 2017 08:00
'Er is sprake van permanente onderbesteding' Beeld © Hollandse Hoogte

De winkelstraten worden eindelijk weer eens wat drukker. Na een daling van vier jaar, neemt het aantal bezoekers weer iets toe, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau CityTraffic.

De stijging maakt het verlies van de afgelopen jaren nog niet goed, maar laat voor het eerst wel weer een stijgende trend zien. Dat is voor het eerst sinds 2012. Van 2013 tot en met 2015 daalde het aantal bezoekers achtereenvolgend met 12, 5 en 0,8 procent.

Voor winkeliers komt het eind van de tunnel eindelijk in zicht: afgelopen vijf maanden steeg het aantal bezoekers met 1,7 procent. "Het lijkt alsof we het juk van de crisis ook in de winkelstraat hebben afgeschud", verklaart retailadviseur en directeur Huib Lubbers.

We gaan aan het begin van de week winkelen

Het bedrijf, dat het aantal bezoekers meet met kastjes in de belangrijkste winkelstraten van 93 steden in de Benelux, ziet dat het aantal bezoekers vooral op zondag toeneemt. Op zaterdag neemt de drukte juist iets af.

Ook gaan we steeds vaker op maandag, dinsdag of woensdag even de stad in. Blijkbaar hebben we dan behoefte aan nieuwe spullen, want ook online winkels zien de drukte op deze dagen verder toenemen. 

Producten worden vaker online vergeleken

Een beetje rondsjokken, zoals we vroeger wel eens deden, doen we daarentegen niet zoveel meer. We gaan een stuk efficiënter met onze tijd om, zegt Lubbers. "Winkelen wordt beter voorbereid; prijzen en producten worden massaal online vergeleken waardoor de koopkans in de winkelstraat toeneemt. Bovendien geven veel winkeliers prijsgarantie waardoor shoppers met de smartphone in de hand spontaan een koper worden."

Ondanks de toenemende populariteit van het online shoppen, is de drukte in de winkelstraten voor de meeste retailers nog steeds bepalend voor een goede omzet, blijkt uit cijfers van het bedrijf. De drukste locaties in de grotere steden lijken minder last te hebben gehad van de eerdere dip in winkelaars. Juist de steden tussen de 50.000 en 150.000 inwoners moeten veel moeite doen om de afvloeiing naar grotere binnensteden tegen te gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore