Geld en Werk

Bloeiende huizenmarkt levert meer overdrachtsbelasting op

29 maart 2016 07:39 Aangepast: 31 juli 2017 23:30
Beeld © ANP

De huizenmarkt draait in grote delen van het land als een tierelier en daardoor stijgen de inkomsten uit overdrachtsbelasting tot het hoogste niveau sinds 2011.

Er worden meer woningen verkocht en de gemiddelde verkoopprijs is hoger. Daardoor stijgt de overdrachtsbelasting die de Nederlandse overheid binnenkrijgt volgens het CBS van 1,6 naar 1,8 miljard euro. De opbrengsten zijn daarmee ruim 60 procent hoger dan twee jaar geleden, toen het nog slecht ging met de huizenmarkt.

Er werden in 2015 bijna 16 procent meer huizen verkocht en de gemiddelde verkoopprijs steeg ook, met 3,6 procent.

Lagere overdrachtsbelasting op woningen dan op bedrijfspanden
Bij ongeveer de helft van de opbrengsten gaat het om de verkoop uit woningen. De rest van de inkomsten komt uit de verkoop van bedrijfspanden.

Het tarief voor de overdrachtsbelasting voor woningen werd medio 2011 verlaagd van 6 procent naar 2 procent, om de woningmarkt een steuntje in de rug te geven. Daardoor liggen de inkomsten nog niet in de buurt van het hoogtepunt van de huizenmarkt in 2007. Toen leverde de overdrachtsbelasting maar liefst 4,9 miljard euro op. Het tarief voor bedrijfspanden of gronden is nog wel 6 procent.

Huizenmarkt groeit minder snel
Het is de vraag of de inkomsten uit overdrachtsbelasting dit jaar weer zo sterk zullen toenemen. De RTL Z Huizenindex van februari gaf aan dat de groei van de huizenmarkt afvlakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore