Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Je houding is bepalender voor succes dan IQ

Als je het hebt over succesvolle mensen, denk je toch vaak aan mensen die gezegend zijn met een uitzonderlijk goed stel hersenen. Niets is minder waar: je houding blijkt meer te doen voor succes dan je IQ-score.

Tot die conclusie komt psycholoog Carol Dweck, die al haar hele leven onderzoek doet naar succes. Ze stelt dat er twee type houdingen te zien zijn bij mensen, die heel bepalend zijn. Sommige mensen hebben een vaste manier van denken ('fixed mindset'), anderen zijn in hun hoofd gericht op groei ('growth mindset').

Heb je een fixed mindset, dan ben je rotsvast van vertrouwen in jezelf: je bent wie je bent, en gelooft dat dat niet verandert. Mensen met een mindset gericht op groei geloven dat ze alles kunnen verbeteren, als ze er maar moeite in steken. 

De sleutel: anders omgaan met problemen
Het verschil dat deze twee mindsets maken, zit 'm in de manier waarop mensen met problemen omgaan. Heb je een vaste mindset, dan ben je snel overweldigd door onverwachte obstakels op je pad. Ben je gericht op groei, dan presteer je beter - zelfs met een lager IQ - omdat je uitdagingen omarmt en ziet als kans om iets nieuws te leren.

Dweck stelt dat een hoog IQ je zeker helpt in je carrière, maar dat slim zijn niet voor iedereen evenveel oplevert. Hoe je omgaat met tegenslag en uitdagingen is véél belangrijker. Want waar de één in moeilijke tijden verstijft, gaat de ander door en weet nieuwe dingen te doen.

Tegen de Amerikaanse ondernemerssite Inc zegt ze: "Mislukking is informatie - we plakken er het label 'mislukking' op, maar eigenlijk is het meer zoiets als 'dit werkte niet, en ik ben een probleemoplosser, dus ik probeer iets anders'."

Bron: RTL Z