Ga naar de inhoud
Overgangsklachten

CNV pleit voor 'menopauzebeleid' op de werkvloer

Foto ter illustratie. Beeld © Getty Images

Veel vrouwen hebben het zwaar als ze last hebben van overgangsklachten in combinatie met hun werk. Vakbond CNV pleit daarom voor een menopauzebeleid op de werkvloer.

CNV deed onderzoek onder enkele duizenden vrouwen tussen de 45 en 65 jaar. Bij 71 procent valt de combinatie van overgangsklachten en werk zwaar. Nog eens 73 procent zegt minder productief te zijn door de overgangsklachten, 25 procent kan soms zelfs 'langere tijd' niet functioneren.

Miljoenen werkenden

De vakbond wijst erop dat het gaat om miljoenen werkenden die momenteel in de overgang zijn, of in de overgang komen. "Enorme kapitaalvernietiging. Zeker omdat veel vrouwen in kraptesectoren werken, denk aan zorg, onderwijs en kinderopvang. Zonder optimale inzet van vrouwen, loopt Nederland vast" aldus Danielle Woestenberg van CNV.

Menopauze-vriendelijke
Lees ook:
Menopauze-vriendelijke werkplek: 'Toen ik het aankaartte werd er rekening mee gehouden'

De vakbond ziet graag dat er goede ondersteuning komt voor de vrouwen. Onderdeel van het beleid zou bijvoorbeeld moeten zijn dat er een ruimte komt waar ze zich kunnen terugtrekken.

"De kolfruimte is op iedere werkvloer verplicht. Het zou mooi zijn als deze ruimte multifunctioneel wordt. Vrouwen met overgangsklachten kunnen hier even van kleding wisselen of zich een half uurtje terugtrekken bij stevige hoofdpijn. Dit kan het gros van de vrouwen enorm helpen", zegt Woestenberg.

Het
Lees ook:
Het verborgen leed dat de overgang heet: 'Ik functioneerde niet meer'