Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Kahn versus Hudson's Bay: wie is de beste kandidaat voor V&D?

Wat Kahn precies wil met V&D weten we niet Beeld © ANP

Wie is de gedroomde overnamekandidaat van V&D: de Nederlandse ondernemer Roland Kahn, of misschien toch nog het Canadese concern Hudson's Bay? Z Today zette de voor- en nadelen op een rij.

Vrijdag meldde RTL Z dat Roland Kahn V&D wil overnemen en nog als enige aan tafel zit bij de curatoren. Zaterdag hoorden we dat Hudson's Bay ook een voet tussen de deur probeert te krijgen. Beide partijen hebben de nodige plus- en minpunten.

Roland Kahn
Vakbond CNV is duidelijk: die wil het liefst de overnamekandidaat die zoveel mogelijk werkgelegenheid behoudt. "Cool Investment, het bedrijf van Kahn, is van plan om met zoveel mogelijk filialen en medewerkers door te starten. Dat is ontzettend belangrijk voor al die duizenden medewerkers", zegt bestuurder Martijn den Heijner. 

Wat Kahn precies wil met V&D weten we niet. Vermoedelijk wil hij tientallen winkels van V&D overnemen en worden zijn eigen merken Coolcat, America Today, Sapph en MS Mode in de filialen verkocht. Als succesvolle Nederlandse ondernemer heeft hij een streepje voor.

Hoogleraar Retail Kitty Koelemeijer heeft eigenlijk Hudson's Bay als voorkeur, maar ziet ook wel wat in Kahn. Hij weet in elk geval hoe de wat oudere Nederlandse vrouw zich wil kleden door de overname van MS Mode, stelt ze, en dat is precies de doelgroep van V&D. 

Heeft Kahn wel genoeg financiële slagkracht? 
Er is ook een vrees: heeft Kahn wel genoeg kracht om V&D weer een succesvolle speler te maken? V&D in handen krijgen is één, maar een reorganisatie kost veel geld. Daarnaast heeft het warenhuis veel oudere werknemers die relatief duur zijn. Retaildeskundige Ton Bos denkt dat hij het zich straks niet kan permitteren om hen allemaal in dienst te houden. 

De winstcijfers van de bedrijven die Kahn op dit moment in zijn portefeuille heeft, slaan in zijn voordeel uit: Coolcat boekte 8,8 miljoen euro winst in 2014, America Today 2,1 miljoen euro en MS Mode 6 miljoen euro. Van lingeriemerk Sapph zijn geen cijfers, maar eind 2014 was er een negatief eigen vermogen. Verwacht wordt ook dat de winst in 2015 nihil is. De omzet is niet bekend, maar wordt geschat op zo'n 400 miljoen euro.

Hudson's Bay
Deze cijfers vallen in het niet als je ze vergelijkt met de winst van Hudson's Bay. In het boekjaar 2014 - 2015 boekte het bedrijf 5,2 miljard euro omzet. De winst bedroeg 153 miljoen euro. Hudson's Bay heeft echter wel zijn omzetverwachting naar beneden bijgeschroefd dit jaar. Ook komen de beloofde investeringen bij het Duitse Kaufhof maar niet van de grond. 

Het Canadese concern is in Europa bekend van het Duitse Kaufhof, de winkelketen die het in september overnam. Daarnaast is Hudson's Bay onder andere eigenaar van het Belgische Inno en Amerikaanse Saks. Deze keten is onder Europeanen vooral bekend van het filiaal op 5th Avenue in New York.

Hoewel de winkel in The Big Apple vooral het hogere segment bedient, richten de meeste ketens van Hudson's Bay zich vooral op het midden van de markt. Dat is ook in Duitsland het geval, alhoewel sommige locaties, waaronder die in Berlijn, tegenwoordig ook oesters en duurdere kleding verkoopt. 

'Pandeigenaren krijgen een tijd geen huur'
"Hudson's Bay is een grote internationale retailer en weet precies hoe je het spel met de warenhuizen speelt", zegt Koelewijn. "Ze weten heel goed hoe je horeca met mode combineert, de winkel vult en rendabel maakt. Ik denk dat ze met een soortgelijke formule als Kaufhof, misschien wel dezelfde, ook de Nederlandse markt op komen."

Op Hudson's Bay valt ook wat af te dingen. Het Canadese bedrijf zou in Nederland eerst willen verbouwen en in de tussentijd de pandeigenaren geen huur willen betalen. Daarnaast kan het grote aantal winkels dat moet sluiten, funest zijn voor de binnensteden. 

Uitkomst
Roland Kahn lijkt op dit moment de beste papieren te hebben: hij is de enige overgebleven kandidaat die met curatoren praat. En heeft de nodige investeerders achter zich, waaronder de familie Van Eerd van Jumbo. Zij namen al eerder de zelfstandige vestigingen van La Place, de horecatak van het bedrijf, over. Maar er zijn ook valkuilen: hoeveel geld heeft de familie Van Eerd nog na de overnames van de C1000-supermarkten en La Place? Kan Kahn garanties geven over baanbehoud als puntje bij paaltje komt?

De uiteindelijke macht ligt misschien wel bij de pandeigenaren. Vermoed wordt dat Kahn hen wel voor zich kan winnen als hij genoeg kapitaal heeft en belooft dat de boel niet over drie jaar alsnog op de fles gaat. Anders hebben de huurbazen in ieder geval nog Hudson's achter de hand. Zij onderhandelen rechtstreeks met de eigenaren en zijn niet geïnteresseerd in het merk V&D, de inventaris of het personeel.