Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Overname La Place: Jumbo slaat wéér toe

Beeld © ANP

Opnieuw heeft supermarktbedrijf Jumbo een grote slag geslagen. Met de aankoop van restaurantketen La Place wordt het familiebedrijf uit Veghel nog groter. Afgelopen zes jaar liet Jumbo al van zich horen met de megaovernames van Super de Boer en C1000.

Nog niet zo heel lang geleden was Jumbo slechts een regionale supermarktketen. Het familiebedrijf, dat in 1921 ontstond als groothandel in koloniale waren, boekte in 2007 met 127 winkels een omzet van nog geen 1,5 miljard euro. Marktaandeel: een bescheiden 5 procent. Boven de grote rivieren was de naam Jumbo maar nauwelijks bekend.

Explosieve groei
Vorig jaar bereikte Jumbo met 580 winkels en 60.000 werknemers een omzet van 6,25 miljard euro. Marktaandeel: een indrukwekkende 18,5 procent. Die explosieve groei dankt het bedrijf van de ondernemersfamilie Van Eerd vooral aan twee megaovernames.

In 2009 telde Jumbo ruim een half miljard euro neer voor ruim 300 supermarkten van Super de Boer. Eind 2011 volgde de overname van honderden C1000-supermarkten van investeringsmaatschappij CVC. Overigens werd na beide deals een deel van de winkels weer doorverkocht. Toch werd Jumbo zo de op-een-na-grootse supermarktketen van Nederland, na Albert Heijn.

Nieuwe grote stap
Afgelopen juli werd de allerlaatste C1000, in het Gelderse Ulft, omgebouwd tot Jumbo. Daarmee was de 48-jarige topman Frits van Eerd klaar voor een nieuwe grote stap. Dat blijkt nu dus de overname van La Place te zijn.

Gisteren maakten de curatoren van de failliete warenhuisketen V&D bekend de restaurantketen te verkopen aan Jumbo. Aanvankelijk neemt het Brabantse familiebedrijf vooral de 61 zelfstandige restaurants over. Maar het is de bedoeling dat het ook een groot deel van de restaurants in de warenhuizen doorzet, zodra het lot van de winkels bekend is.

Door de overname komen er minstens 1600 werknemers bij. Dat aantal kan nog flink oplopen als een deel van de La Place-restaurants in de warenhuizen ook in handen van Jumbo komen. In 2014 boekte La Place een omzet van 230 miljoen euro.