Geld en Werk

40 procent van flexwerkers vindt snel vaste baan

22 maart 2016 07:55 Aangepast: 01 augustus 2017 01:00

Zo'n 40 procent van de werknemers met een flexcontract heeft binnen vijf jaar een vaste baan gevonden. Slechts één op de tien is na die tijd nog steeds aan het flexen.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend publiceerde.

De helft van de werknemers in de zogenaamde 'flexibele schil' doet dat werk minder dan een jaar. Vier op de tien mensen werken tussen de één en vijf jaar op flexibele basis.

Gemengd beeld
Hoewel het soms lijkt of er helemaal geen vaste contracten meer worden uitgedeeld, blijkt dat beeld niet te kloppen. Van alle werknemers die na vijf jaar niet meer flexen, heeft 41 procent een vast contract gekregen.

Maar daar houdt het goede nieuws ook op. 22 procent van de onderzochte groep was in een uitkering beland en nog eens 22 procent had een uitkering noch werk overgehouden aan het flexwerk.

Zes procent van de voormalige flexwerkers nam het heft in eigen hand en begon voor zichzelf.

Grote verschillen
Tussen de verschillende bedrijfstakken zitten grote verschillen. Als flexwerker heb je het meeste zicht op een vaste baan als je in het openbaar bestuur werkt: 67 procent belandt in vaste dienst.

In de landbouw en visserij zijn je vaste baanperspectieven juist bijzonder klein: slechts 19 procent van de werknemers in de flexibele schil krijgt in die sectoren een vaste baan aangeboden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore