Geld en Werk

Staatshackers in je Outlook? Microsoft waarschuwt je

31 december 2015 08:27 Aangepast: 03 augustus 2017 23:19
Beeld © ANP

Microsoft gaat gebruikers van haar diensten zoals Outlook.com waarschuwen als het bedrijf een vermoeden heeft dat staatshackers je account zijn binnengedrongen.

Het nieuwe beleid wordt doorgevoerd nadat persbureau Reuters negen dagen geleden aan Microsoft vroeg waarom het besloot slachtoffers van een hackcampagne in 2011 niet te informeren. 

Volgens het persbureau, dat twee ex-Microsoft medewerkers citeert, concludeerde het bedrijf jaren geleden dat Chinese autoriteiten zich in 2011 toegang verschaften tot de Hotmail-accounts van leiders van de Tibetaanse en Oeigoerse minderheden in het land. Hotmail heet inmiddels Outlook.com.

Bewijs
"We zullen je vanaf nu gaan informeren als we denken dat je account doelwit is geweest of is gecompromitteerd door een individu of groep namens een natiestaat", zegt Microsoft.

De stap wordt vooral genomen omdat aanvallen van staatshackers vaak geavanceerder zijn dan die van criminelen. Als je een waarschuwing ontvangt hoeft dat niet direct te betekenen dat er ook daadwerkelijk is ingebroken op je account. "Maar het betekent wel dat we bewijs hebben dat je account een doelwit is", aldus Microsoft.

Beter beveiligen
Als dat het geval is, dan is het erg belangrijk dat je verdere stappen neemt om je account te beveiligen. Daarnaast is het van belang om je computer en andere apparaten te controleren op de aanwezigheid van malware en virussen.

Om je account extra te beveiligen adviseert Microsoft om tweetrapsauthenticatie in te schakelen. Ook het gebruik van een sterk wachtwoord dat regelmatig verandert en uitkijken met het klikken op verdachte links en sites staat op de lijst. Daarnaast is het van belang je computer en browser up-to-date te houden, adviseert Microsoft. Wie meer beveiligingstips wil kan terecht op een speciale pagina.

Microsoft is overigens niet het eerste techbedrijf dat waarschuwt voor staatshackers. Google startte er in 2012 mee. Ook Facebook, Twitter en Yahoo besloten eerder dit jaar om mensen te informeren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore