Geld en Werk

Wordt 2016 het jaar van de unicorn?

28 december 2015 17:26 Aangepast: 04 augustus 2017 00:22
Beeld © Getty Images

Spotify, Pinterest, Airbnb en HelloFresh. Het zijn allemaal unicorns: private startups die meer dan 1 miljard waard zijn. Wordt 2016 hun jaar? Verslaggever Bart Reijnen legt uit wat de verwachtingen zijn.

Wat is een unicorn ook alweer?
"Dat is een privaat gefinancierd bedrijf, vaak een startup, die niet beursgenoteerd is en een waarde van meer dan 1 miljard heeft."

En dat zijn er veel?
"Ja, heel veel. CB Insights heeft in een mooi plaatje gezet hoeveel er zijn bijgekomen sinds 2011. De bekendste ken je wel: Spotify, Pinterest, Vice, Airbnb, Hellofresh. Maar afgelopen jaar zijn er een heleboel bijgekomen, en van veel daarvan heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord."

Thumbnail

Eigenlijk is 2015 dus al het jaar van de unicorn?
"Ja, als je het strikt bekijkt wel. 2015 is het jaar waarin ze unicorn zijn geworden, maar in 2016 moeten ze gaan bewijzen dat ze écht een unicorn genoemd mogen worden. Unicorns zijn niet beursgenoteerd, maar gefinancierd door private investeerders. Die willen er uiteindelijk wel uit om te cashen, door verkoop of een beursgang. Dat wordt lastig komend jaar."

Gaat dat lukken?
"Vaak gaat het via een beursgang, maar de beurs in Amerika heeft zich de laatste tijd niet best ontwikkeld. Bovendien zijn de unicorns zó volgepompt met geld, iedereen is er bovenop gedoken. Het geld was zo goed als gratis met de lage rentes, het was hip om in een startup te investeren. Dat moet natuurlijk wel allemaal terugbetaald worden."

Thumbnail

Is er sprake van een zeepbel?
"Je ziet inmiddels alweer dat waarderingen weer naar beneden gaan, zoals bij Foursquare. Dat was eerst 600 miljoen waard, maar bij de bij laatste financieringsronde nog maar 250 miljoen. Die investeerders moeten geld afschrijven. Hippe startups die heel hard groeien, groeien niet eeuwig door. Dus of ze het allemaal gaan redden of de hoorns eraf gaan vallen, dat gaan we volgend jaar zien. Het gaat voor heel veel nog echt spannend worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore