Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Rabobank: verdubbeling hypotheekrente geen probleem

Beeld © ANP

De Nederlandse huizenbezitter kan een flinke stijging van de hypotheekrente best aan, stelt de Rabobank in een vandaag verschenen rapport.

Als de rente in tien jaar stijgt naar 5,75 procent (een ruime verdubbeling ten opzichte van de huidige 2,6 procent) raken huiseigenaren daar niet door in de problemen, denkt de bank.

Strenge regels
Dat komt onder andere door de strenge regels die tegenwoordig gelden voor het afsluiten van een hypotheek. Daardoor hebben huiseigenaren in principe voldoende financiële ruimte om een fikse rentestijging op te vangen.

De Rabobank rekent voor dat voor een gemiddeld gezin de kosten daardoor met 140 euro stijgen. Daarbij heeft de bank nog niet meegerekend dat er ook nog een eventueel voordeel is door extra hypotheekrenteaftrek. De redelijk bescheiden gemiddelde stijging in kosten komt ook doordat huizenbezitters door de bank genomen nu 4 procent hypotheekrente betalen (en geen 2,6 procent). Dat komt doordat veel huizenbezitters hun hypotheek hebben afgesloten voordat de rente naar het historisch dieptepunt was gezakt. 

Jongeren meer moeite
Voor mensen die nu een hypotheek hebben afgesloten tegen 2,6 procent lopen de kosten wat verder op, tot maximaal 200 euro. Vooral jonge huiseigenaren lopen daardoor wel enig risico.

Zij zouden namelijk bij een stijging naar 5,75 procent verplicht kunnen zijn om wat meer te betalen dan het Nibud verstandig vindt. Maar als we uitgaan van een gemiddelde loonstijging van 1,5 procent per jaar, is er ook voor deze groep niets aan de hand, denkt de Rabobank.