Geld en Werk

Mango blijft in Nederland ondanks miljoenenverliezen

21 juni 2016 12:23 Aangepast: 21 juni 2016 17:21
Een vestiging van Mango in Nijmegen. Beeld © ANP

De Spaanse modeketen Mango blijft in Nederland, ondanks de miljoenenverliezen die het hier afgelopen jaren heeft gemaakt. Mango Nederland leed de afgelopen vier jaar samen ruim 12 miljoen euro verlies.

Mango werd in 1984 opgericht door de Spaanse ondernemer Isak Andic. Het bedrijf telt inmiddels ruim 2700 winkels in 109 landen, en ruim 16.000 werknemers. Het modehuis boekte vorig jaar een omzet van 2,3 miljard euro.

Nederland is met 37 winkels en een omzet van 40 miljoen euro een relatief kleine markt voor Mango. Maar de verliezen die de modewinkel hier in verhouding tot de omzet lijdt, zijn substantieel. Uit de meest recente jaarrekening blijkt dat Mango Nederland in 2015 een verlies van 2,3 miljoen euro boekte, deels als gevolg van een strop door het faillissement van V&D. In de voorgaande jaren leed de winkelketen verliezen van 1,6 miljoen (2014), 5,3 miljoen (2013) en 3,2 miljoen euro (2012).

Valuta-effecten en investeringen

Voor een verklaring van de verliezen verwijst het Spaanse hoofdkantoor naar het jaarbericht over 2015. Daaruit blijkt dat Mango vorig jaar als geheel een marginale winst van 4 miljoen euro boekte. Dat schrijft het modehuis toe aan valuta-effecten en de grote investeringen die het deed, vooral in megastores.

"Wij hebben ons business model omgevormd om aantrekkelijker te worden voor klanten", aldus woordvoerster Marta Soler. "De inzet op groei ten koste van korte termijnwinst is bewust gepland, en zal leiden tot een grotere winstgevendheid in de toekomst."

Winkels blijven open

Mango wil niet ingaan op de verliezen die in de jaren vóór 2015 in Nederland zijn gemaakt. "Het is ons beleid om alleen de resultaten van afgelopen jaar te bespreken", aldus de woordvoerster. "Bovendien gaan wij alleen in op onze wereldwijde resultaten, omdat onze doelstellingen ook wereldwijd zijn."

Mango benadrukt dat het geen plannen heeft om de aanwezigheid in Nederland af te bouwen. "Mango gaat geen winkels sluiten in Nederland, gaat geen werknemers ontslaan, en zal zich niet terugtrekken uit Nederland."

Vorige week meldde RTL Z dat Mango Nederland in 2015 een strop van 667.000 euro had door het faillissement van V&D. Mango bezat shop-in-shops in verschillende warenhuizen van V&D.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`