Ga naar de inhoud
Geld en Werk

23.000 zonnepanelen voorzien Ameland van stroom

Beeld © ANP

Het grootste zonnepark van Nederland is af en staat op Ameland. Het is twaalf voetbalvelden groot en behelst 23.025 zonnepanelen. Komende maand starten de proeven en in 2020 hoopt het Waddeneiland energie-onafhankelijk en CO2-neutraal te zijn.

Met de zonne-energie van het park kunnen straks alle bewoners op het eiland voorzien worden van stroom. Als de zon niet schijnt, wordt er overgeschakeld op gas. Het plan is om dat op termijn te vervangen door biomassa. In totaal zou met het nieuwe zonnepark 20 procent van het totale jaarlijkse stroomverbruik zelf opgewekt kunnen worden.

De zon schijnt natuurlijk niet elke dag even fel, waardoor het energienetwerk soms overbelast kan raken bij grote hoeveelheden. Een uniek netwerk moet deze overcapaciteit opslaan. Als dat lukt, dan is dat een wereldprimeur. Wereldwijd wordt Ameland dan ook goed in de gaten gehouden.

Niet het eerste eiland
Niet iedereen was afgelopen maanden blij met de voorbereidingen van de bouw; zeven boeren maakten bezwaar en stopten in februari de bouw van heuvels rondom het project.

De gemeente huurde een externe partij in en na een schikking kon de bouw weer verder. "Het is eigenlijk absurd, om het landschap vol te zetten met donkere zonnepanelen", zei Anne de Jong, één van de boeren, tegen persbureau Ameland. 

Niet lang de grootste
Ameland is niet het eerste eiland met een slim energienetwerk dat aangesloten is op zo'n groot park. Een Deens en een Spaans eiland gingen het Waddeneiland al voor. Zij gebruikten echter windmolens, iets dat in Nederland gevoeliger ligt omdat er geen draagvlak voor is, en het niet mag in de Waddenzee.

Het is maar de vraag hoe lang het park om Ameland de grootste blijft. Door de grote populariteit van zonne-energie zijn er nóg grotere zonneparken in aanbouw.