Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dit zonnepanelenplatform overleeft straks zelfs een ruwe zee

Oostenrijkse wetenschappers ontwikkelen een zonnepanelenplatform dat stevig genoeg is om in een ruwe zee geplaatst te worden.

Is de toekomst aan zonneparken op zee? Wetenschappers van de Technische Universiteit van Wenen denken van wel. Zij ontwikkelen de Heliofloat: een zeeplatform met zonnepanelen. Ze willen toe naar mega-platforms: zo groot als voetbalvelden.

Probleem: golven
Klinkt als een simpel idee, maar het is een ingewikkelde klus, want de zee kan enorm krachtig en ruw zijn. Een stabiel platform ontwikkelen blijkt daardoor een enorme uitdaging. Maar volgens deze ontwikkelaars hebben ze en systeem in de steigers staan dat eigenlijk elke golf wel aan kan.

Thumbnail

Onder het platform zitten vaten die gemaakt zijn van zacht materiaal en waarvan de onderkant open is. De vaten zijn gevuld met lucht. Doordat de vaten van zacht materiaal zijn gemaakt, veranderen ze van vorm zodra er een harde golf komt. Deze constructie maakt het platform superstabiel, volgens de ontwikkelaars. 

Mogelijkheden
De wetenschappers voorzien allerlei toepassingen. De platforms kunnen gebruikt worden voor de duurzame energieopwekking voor aquaboerderijen, ontziltingsinstallaties of, in de verre toekomst, woningen op zee. Maar voordat deze wilde plannen waarheid worden, moet de universiteit eerst investeerders vinden. Daar worden nu gesprekken meegevoerd.