Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dit zijn de slechtste wachtwoorden (en zo kies je een goede)

Beeld © Getty

123456, password en qwerty. Wachtwoorden die door enorm veel mensen worden gebruikt, maar o zo slecht zijn. Hoe maak je wel een sterk én goed wachtwoord? We leggen het uit.

De lijst met slechtste wachtwoorden van 2015 bevat een reeks usual suspects. Denk aan 123456, password, 12345678, football en dragon. Deze simpele wachtwoorden zijn op twee manieren onveilig: ze zijn kort en simpel (zoals een rij nummers) of komen in het woordenboek voor (zoals football).

De lijst met slechte wachtwoorden wordt in 2015 ook aangevuld met enkele nieuwkomers, zoals welcome, passw0rd, solo en starwars. Ook een kleine variatie op een normaal woord, zoals passw0rd, is niet veilig genoeg.

Hackers kunnen deze wachtwoorden gemakkelijk kraken met een zogeheten bruteforce-aanval, waarbij er veelvoorkomende wachtwoorden worden gematcht met het account van het doelwit.

Maar hoe maak je dan een sterk wachtwoord?
We moeten af van de term 'wachtwoord' en denken in de term 'wachtzin'. Hoe langer je wachtwoord, hoe veiliger hij is. Een wachtwoord als DejuisteStarWarsvolgordeis456123 zou een goed wachtwoord zijn dat je gemakkelijk onthoudt. Klokkenluider Edward Snowden gaf deze tip al eerder en noemde MargaretThatcheris110%SEXY als voorbeeld.

Daarnaast is het verstandig om een zogeheten wachtwoordbeheerder te nemen. Dit is een stukje software dat een digitale kluis voor al je wachtwoorden vormt. Het idee erachter is dat je maar één wachtwoord hoef te onthouden om toegang te krijgen tot al je wachtwoorden.

Door een wachtwoordbeheerder kun je voor elke nieuwe dienst een ander wachtwoord genereren, zoals wi4DO43i7kVUBm73ilyx, die vaak heel lastig te kraken zijn. Omdat je maar één wachtwoord hoeft te onthouden, kun je voor alle diensten een ander én sterk wachtwoord nemen. De populaire wachtwoordbeheerders zijn LastPass en 1Password.

Bron: RTL Z / Daniël Verlaan
Meer over