Ga naar de inhoud
Food

Als het aan dit bedrijf ligt, eten we straks allemaal insecten

Vanaf maandag kun je bij Albert Heijn lolly’s met insecten erin kopen. Het bedrijf dat ze heeft gemaakt, Delibugs, hoopt er een opstapje mee te hebben naar grootschalige Europese productie. We spraken met oprichter Ger van der Wal.

Als een gek zijn ze gaan produceren, de mensen van Delibugs. Vlak voor de zomer kwam het verzoek van Albert Heijn: kunnen jullie een kleine 30.000 lolly’s met insecten erin maken voor een Halloween-actie? 

Daar was heel wat werk voor nodig. Voorheen importeerde het bedrijf insectenlolly’s uit Amerika, maar dat werd voor een grote batch als deze te duur. Van der Wal: “We zijn eerst gaan rondvragen in Nederland: wie kan deze lolly’s maken? Daar kwamen we niet uit, want producenten werken met geautomatiseerde systemen, en die kunnen niet goed omgaan met insecten.”

Thumbnail

Crackers en repen
Van der Wal besloot daarom zelf de hele productielijn op te zetten. “Dat was een nieuw proces voor ons. We zijn gaan zoeken naar de juiste grond-, kleur- en smaakstoffen, en hebben speciale mallen laten maken. Uiteindelijk hebben we met de hand in elke lolly een insect gedaan.”

Insectenlolly's zijn niet het enige wat Delibugs maakt. Het bedrijf, dat nu zo’n vijf jaar bezig is, maakt een hele reeks producten van insecten. Tot dit jaar was het vooral een kwestie van “potjes vullen”, zoals Van der Wal het noemt; het bedrijf levert insecten aan winkels, restaurants en consumenten. Nu gaat het daarnaast eigen producten maken, zoals crackers en repen van insecten. “We stoppen met het verkopen van producten van externen en gaan alleen nog onze eigen producten onder het Delibugs-merk verkopen.”

Goedkeuring uit Brussel
Van der Wal focust op één insect, de krekel, omdat hij daarmee sneller aan toekomstige wetgeving denkt te kunnen voldoen. “De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft insecten sinds 2009 gedoogd, maar Brussel overweegt nu insectenvlees uit de schappen van supermarkten te weren. Het wil dat alle producten die na 1997 op de markt zijn gekomen, aan tests worden onderworpen.”

Delibugs gaat hard aan de slag met de aanvraag waarmee goedkeuring moet komen voor het verkopen van insecten en insectenproducten. “Het zal pakweg twee jaar duren voor we toestemming hebben vanuit de Novel-Food regeling. De aanvraag kunnen we misschien samen met andere insectenkwekers doen: wij de krekel, zij andere insecten. Dan kunnen we in één keer alle formulieren invullen en zorgen dat we het op de goede manier hebben vastgelegd.”

Van der Wal rekent op een kostenpost van 200.000 à 250.000 euro voor de aanvragen. “Alleen de aanvraag zelf kost al 25.000 euro. Daarnaast moeten we er gespecialiseerde mensen voor in de arm nemen en bewijzen verzamelen van zaken als allergenen en pathogenen; een bedrijf als TNO Wageningen UR zal daar onderzoek naar moeten doen.” Het is de investering waard, vindt hij. “Als het lukt, hebben we grote voorsprong, dan kunnen we in één keer de hele Europese markt op.”

Opschalen voor Europese verkoop
Terwijl de aanvragen worden gedaan, is Van der Wal bezig om de kweek “enorm op te schalen” voor verkoop in heel Europa: hij wil vanaf begin 2016 elk jaar 30.000 tot 50.000 kilo insecten produceren. Om in andere landen de markt op te gaan, zoekt hij agenten die lokaal kunnen verkopen. Ook is Van der Wal boeren aan het recruteren die insecten willen kweken voor hem. “Ik heb een oproep geplaatst in het tijdschrift Boerderij, daar zijn veel reacties op gekomen. Er zijn veel boeren die niet goed meer meekomen in de grootschaligheid van de sector, maar nog wel tien jaar willen doorboeren en graag wat nieuws doen.”

Van der Wal wil mensen overtuigen dat eiwit uit varkens-, runder- of kippenvlees prima vervangen kan worden door eiwit uit insecten. “Dat is een veel duurzamere oplossing dan vee houden. Het kweken van insecten kost nagenoeg geen CO2-uitstoot en er is veel minder landbouwgrond, voer en water voor nodig.” Uiteindelijk hoopt Van der Wal te kunnen bereiken dat 3 procent van de dierlijke eiwitten in Europa van insecteneiwitten komt.

Financiering gezocht: 500.000 tot 1 miljoen
Voor die laatste stap is Van der Wal nu op zoek naar een financier. Met een investeerder bij de start en achtereenvolgens twee crowdfundingsrondes kon zijn bedrijf de eerste vijf jaar “overleven”, nu is het tijd voor het serieuze geld. “Ik wil een langdurige samenwerking aangaan met een grote partij die een achtergestelde lening wil geven van 500.000 tot 1 miljoen euro. We hebben de kennis, de faciliteiten en het netwerk; nu alleen de centjes nog.”

En die actie bij Albert Heijn? “Ik hoop dat we er snel meer producten in de schappen kunnen hebben, dat mensen enthousiast worden. We hebben nu de kans om door te breken.”