Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Fintechbank Bunq wil binnen een jaar naar het buitenland

Beeld © ANP

Start-up Bunq is nog maar net begonnen of ze nemen al mensen aan om binnen een jaar de overstap naar het buitenland te kunnen maken.

Zo maar een berichtje van een recruiter op Linkedin: "I am currently looking for a German speaking Support Guru for bunq! Building customer service for the German market."

Bunq, eind november officieel gelanceerd, werft al een tijdje 'support guru’s' die vloeiend Engels, Duits of Spaans spreken. Ondertussen zijn de collega’s van de juridische afdeling verzoeken aan het uitzetten voor lanceringen van de bank in zo veel mogelijk landen in de eurozone.

Buitenlandplannen
Oprichter Ali Niknam liet al eerder doorschemeren buitenlandplannen te hebben, maar dat ze al zo zorgvuldig worden voorbereid was nog niet bekend. Binnen een jaar wil Niknam met zijn Bunq naar een ander Europees land, bevestigt hij tegen RTL Z.

Eén van de eerste op het lijstje: Duitsland. In principe staan ook alle andere landen in de eurozone op het lijstje, maar de volgorde daarvan is nog niet bepaald. "Dat hangt af van lokale wet- en regelgeving en onze eigen capaciteit."

Potentiële beren op de weg
Een bank(app) over de grens lanceren is niet binnen een paar dagen geregeld. De internationale uitbreiding kan niet zonder eerst bij de Nederlandsche Bank en lokale toezichthouders aan te kloppen.

Een bankvergunning heeft Bunq al binnen, maar dat betekent niet dat je overal maar een bank-app over de schutting kunt gooien. Je moet ook aan lokale wet- en regelgeving voldoen. "Bij Duitsland zouden we bijvoorbeeld aan kunnen lopen tegen privacy-dingen. Maar dat verwachten we niet, want in Europa is dat soort regelgeving in theorie geharmoniseerd."

Precies dat soort potentiële beren op de weg gaan bepalen wanneer de daadwerkelijke stap naar het buitenland gezet zal worden. "Ik kan je op een briefje geven: dit kwartaal gaat het nog niet lukken," zegt Niknam. Hij mikt wel op ergens in het jaar 2016.