Geld en Werk

ECB teruggefloten inzake eis clearinghuizen

04 maart 2015 10:23 Aangepast: 06 september 2015 15:59

De Europese Centrale Bank (ECB) is niet bevoegd om te eisen dat zogeheten centrale tegenpartijen bij de afwikkeling van financiële transacties in euro's (clearinghuizen) gevestigd moeten zijn in een euroland. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie woensdag bepaald.

De uitspraak is een overwinning voor het Verenigd Koninkrijk, waar veel clearinghuizen zijn gevestigd. Daar worden transacties op de financiële markten administratief afgewikkeld. Het Verenigd Koninkrijk heeft nog twee vergelijkbare zaken lopen bij hetzelfde Gerecht.

De ECB stelde in zijn toetsingskader van het Eurosysteem dat partijen waar dagelijks voor meer dan 5 miljard aan transacties in euro's wordt afgehandeld gevestigd moeten zijn in een lidstaat van de eurozone. Het Gerecht oordeelde dat die vereiste verder gaat dan louter toezicht en neerkomt op een regulering van de activiteit van de betreffende tegenpartij. Bovendien is de centrale bank niet bevoegd om de 'effectenverrekeningssystemen' te reguleren ,,aangezien haar bevoegdheid beperkt is tot het betalingsverkeer''.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore