Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Blokker sluit honderden winkels: 1900 banen weg

Het moederbedrijf van Blokker, Blokker Holding, gaat honderden winkels sluiten. Het bedrijf, dat vorig jaar een grote vernieuwing doorvoerde, stuurt 1900 mensen de laan uit. De banen verdwijnen bij de verschillende winkelketens en bij het moederbedrijf zelf. De onderneming liet daarnaast weten dat de ketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker in de etalage worden gezet.

Van de echte Blokkers verdwijnen er ongeveer honderd in een jaar tijd. De overgebleven winkels, een stuk of 400, worden allemaal omgebouwd tot de nieuwe formule. Daarbij moeten assortiment, prijsstelling en beschikbaarheid van producten verbeteren. Inmiddels zijn er al zo'n tweehonderd winkels omgebouwd.

Welke winkels de deuren moeten sluiten, moet de komende tijd duidelijk worden. Wel zegt Blokker dat het om structureel verliesgevende filialen gaat, die op onrendabele locaties staan.

 

Honderd Marskramers dicht

Marskramer, ook een formule van Blokker, gaat verder als franchiseketen. Dat houdt in dat de winkels in feite allemaal zelfstandige zaken zijn, die onder één merk werken. De honderd winkels die nog van de holding zijn, worden gesloten. Daarmee komt het totaal aantal winkels dat moet sluiten op 200.

Door zich volledig te richten op slechts één winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. Dat is nodig om in een zeer concurrerende markt het hoofd boven water te houden. De houdstermaatschappij Blokker Holding, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan.

Distributiecentrum Mijdrecht verdwijnt

Banen komen te vervallen bij de winkels van Blokker en Marskramer, bij distributie en op het hoofdkantoor. In totaal werken daar nu zo'n 7000 mensen. "We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers'", zei topman Casper Meijer. Hij noemde de maatregelen dinsdag 'ingrijpend maar noodzakelijk.'

De bevoorrading van de Blokker-winkels wordt ondergebracht in één distributiecentrum in Geldermalsen. De activiteiten in het distributiecentrum in Mijdrecht worden stapsgewijs afgebouwd. Eerder bleek al dat warenhuisketen Hudson's Bay daar zijn intrek neemt.

Verkochte ketens intact verkopen

De ketens die Blokker wil verkopen, zoals de Intertoys en Leen Bakker, hoopt Blokker intact van de hand te doen. Dat wil zeggen dat de ketens in zijn geheel worden verkocht. Daarbij is het de bedoeling dat de 13.500 mensen die daar werken hun baan zouden kunnen behouden. Blokker heeft een sociaal plan met de bonden afgesproken.

De afgelopen twee jaar schrapte Blokker al bijna achthonderd arbeidsplaatsen. Ook door de overige ketens werd de bezem gehaald, waarbij het doek viel voor de stenen winkels van Cook & Co. In België werd onlangs de sluiting van 69 van de 190 Blokker-filialen aangekondigd.

Meer op rtlz.nl:

Zo stortte het Blokker-imperium binnen drie jaar in elkaar

Retailexpert Kitty Koelemeijer: 'Ik betwijfel of ketens als Intertoys toekomst hebben'