Geld en Werk

Bloedbad op de beurs: AEX staat 8 procent lager

24 juni 2016 09:45 Aangepast: 24 juni 2016 10:41

De winst voor een Brexit zorgt voor enorme klappen op de financiële markten. Overal kelderen de beurskoersen. In Amsterdam verliest de AEX-index 8 procent.

Alle AEX- en Midkapfondsen staan op een fors verlies. Er vallen echt hele fors klappen. Zo klapt ING 15 procent in elkaar en ArcelorMittal 14 procent.

Maar liefst acht AEX-fondsen dalen met dubbele cijfers. 

De AEX-fondsen met het kleinste verlies zijn Ahold en Heineken, die 3,7 procent dalen. Op een normale beursdag zouden dit heftige koersdalingen zijn.

De Midkap van middelgrote beursfondsen verliest een kleine 7 procent. BAM keldert 14 procent. De bouwer werkt op grote schaal in Groot-Brittannië. 

Overal in Europa rode cijfers 

Ook elders in Europa kelderen de beurskoersen. In Frankfurt en Parijs dalen de koersen zo'n 8 procent. Opvallend genoeg gaat de beurs in Londen veel minder achteruit, 'maar' zo'n 4 procent.

Deze inktzwarte dag voor beleggers komt doordat de Britten onverwacht ervoor hebben gekozen om uit de EU te stappen.

Vanochtend vroeg kelderden in Azië al de koersen van aandelen. Zo sloot de Japanse Nikkei-index bijna 8 procent in de min. De sterkere yen is slecht voor bedrijven die veel exporteren.

Gisteren stegen koersen nog

Opvallend genoeg stegen gisteren in de VS nog de koersen. De Dow Jones en de brede S&P500 index wonnen nog 1,3 procent. De markt had ingeprijsd dat Groot-Brittannië in de EU zou blijven​.

RTL Z-beurscommentator Hans de Geus omschrijft de koersstijging gisteren als 'idioot'. Beleggers liepen vooruit op de uitkomst van het referendum, maar in plaats van 'remain' wordt het nu 'leave'.

Volgens De Geus hem was bij een keuze voor ‘blijven’ de beurs ook gedaald: ‘buy the rumour, sell the fact’. 

Meer op RTLZ.nl:

`