Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Alles bij Blokker gaat mis: verschrikkelijk voor de medewerkers'

Beeld © ANP

De grote reorganisatie bij Blokker Holding, waardoor zeker 1800 mensen hun baan verliezen, wordt met verslagenheid ontvangen. "Met één veeg wordt het leven van bijna 2000 mensen op z'n kop gezet."

Dat zegt FNV-bestuurder Nico Meijer. Het moederbedrijf van Blokker maakte vanmorgen bekend dat er 100 Blokker-winkels verdwijnen, 100 Marskramers worden opgedoekt en dat de ketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker worden verkocht.

Mokerslag

"Voor de medewerkers is het echt verschrikkelijk dat alles wat Blokker Holding de afgelopen jaren heeft gedaan om het tij te keren, is mislukt. Drie maanden geleden werd nog gezegd dat het concern op koers lag. En dan volgt vanochtend deze mokerslag", verzucht Meijer.

Het ging al langer slecht bij Blokker, daarom werd vorig jaar een grote make-over gestart. Om het tij te keren kregen de winkels een frisser uiterlijk en werd er meer ingezet op online verkoop. Het bleek allemaal niet voldoende.

Moedig

Vakbond CNV gebruikt woorden van eenzelfde strekking, en laat weten verrast te zijn over de omvang van de reorganisatie.

"Dit is een enorme klap voor de medewerkers. Het bedrijf toonde afgelopen jaar moed door samen met vakbonden een sociaal plan te maken om alles overeind te houden. Nu blijkt dat veel onderdelen niet zijn opgewassen tegen de enorme competitie op de onlinemarkt. Het gaat om het verlies van veel meer arbeidsplaatsen dan wij vooraf hadden voorzien'', aldus onderhandelaar Martijn den Heijer.

Ingrijpend

Blokker-topman Casper Meijer noemt het een 'ingrijpend maar noodzakelijk' besluit. Voor de werknemers bij de ketens die Blokker afstoot heeft Meijer hoopgevende woorden klaar: "Wij zijn ervan overtuigd dat onze andere winkelformules met een nieuwe eigenaar een goede toekomst hebben."

Hoogleraar Retail Kitty Koelemeijer ziet het allemaal veel minder zonnig in. Door de concurrentie van Action en talloze webshops hebben die winkels volgens haar 'nauwelijks toekomst'

Meer op rtlz.nl:

Hoe gouden tijden bij Blokker veranderden: