Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Extra steun voor winkelpersoneel na massaontslag bij Blokker

Een filiaal van Blokker in Amsterdam (archieffoto). Beeld © ANP

Het hulpprogramma om werknemers in de detailhandel aan een nieuwe baan te helpen wordt met een jaar verlengd. Aanleiding is de enorme reorganisatie bij Blokker Holding, waarbij zeker 1900 mensen hun baan verliezen.

Loopbaansupport Detailhandel werd vorig jaar gestart, als reactie op de vele faillissementen in de detailhandel. Volgens branchevereniging Detailhandel Nederland, één van de initiatiefnemers, toont de reorganisatie bij Blokker eens te meer aan dat de sanering in de detailhandel nog niet voorbij is.

Persoonlijke begeleiding

Het hulpprogramma heeft tot dusver 300 mensen persoonlijk begeleid. Verder kregen nog eens ruim 5000 mensen digitale ondersteuning en 750 mensen groepshulp bij sollicitaties. Binnen een jaar vond 80 procent van de ontslagen winkelmedewerkers een nieuwe baan.

Bij het initiatief zijn ook de vakbonden CNV en FNV betrokken. Het ministerie van Sociale Zaken steunde de eerste fase met 900.000 euro. 

Volgens demissionair minister Kamp biedt de aantrekkende economie hoop voor de ontslagen medewerkers van Blokker. Al maken de reorganisatie duidelijk dat 'groei niet vanzelfsprekend is', aldus Kamp.

Winkeliers kampen volgens hem met structurele veranderingen in het gedrag van hun klanten en de snelle groei van online winkelen. Kamp: "Bedrijven in deze sector zullen moeten blijven vernieuwen."

Lees verder: Vergeet Blokker, zo ziet de winkelstraat van de toekomst eruit