Economie

Vrouwen onderbetaald in de tech-sector? Niet bij deze baan

24 maart 2016 08:22 Aangepast: 01 augustus 2017 00:30
Beeld © Chris Koenis

Vrouwen in de tech-sector zijn zwaar ondervertegenwoordigd. Ze krijgen vaak slechter betaald, maar niet als ze in datacenters werken.

Tech-bedrijven hebben grote moeite om vrouwen aan zich te binden. Van alle technische functies bij Google wordt nu bijvoorbeeld 18 procent vervuld door vrouwen, zo blijkt uit cijfers die de zoekgigant zelf bekendmaakt.

17 procent meer
Maar niet overal is het kommer en kwel. Zo worden vrouwen die in datacenters werken, aanmerkelijk beter betaald dan hun mannelijke collega’s. Dat blijkt althans uit een onderzoek van Stratoscale onder 310 medewerkers van datacenters wereldwijd waarover Forbes bericht.

Gemiddeld verdienden de vrouwelijke respondenten 17 procent meer dan mannen die eveneens bij datacenters actief zijn. Opmerkelijk: hoe hoger de vrouwen in de organisatie zaten, hoe groter het verschil was met mannen.

Zwaar ondervertegenwoordigd
Reden om de vlag uit te steken? Niet zo snel. Want ook in datacenters zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd. Slechts 11,7 procent van de respondenten van het onderzoek was vrouw. Daarmee vergeleken doen bedrijven als Google, Facebook en Apple het nog bijzonder goed.

Nog een reden om kritisch te zijn: er deden 36 vrouwen mee aan het onderzoek en zij verdienden significant meer dan hun mannelijke collega's, maar is zo’n klein aantal personen voldoende om vergaande conclusies te trekken over de beloning van vrouwen in datacenters?

Bron: Bright.nl. Elke maandag 21:30 Bright TV op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore