Geld en Werk

Hoogste ziekteverzuim bij verpleeghuizen: 'Je kunt niet in je eentje voor 35 bewoners zorgen'

29 juni 2016 10:55 Aangepast: 01 juli 2016 07:51
Beeld © ANP

Al jaren melden zorgwerkers zich vaker en langer ziek, maar volgens het CBS is het verschil met andere sectoren nu wel uitzonderlijk hoog. Reden is de werkdruk, zegt FNV Zorg. "Uit een enquête blijkt dat maar liefst een op de twee verpleeghuizen te weinig personeel heeft."

In de hele zorg was het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van dit jaar 5,8 procent. Dat betekent dat fulltime medewerkers in die periode bijna vier werkdagen ziek thuis hebben gezeten. Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland was 4,3 procent.

Werkdruk neemt toe

Sinds 2005 was het verschil tussen de zorg en andere sectoren niet zo groot, meldt het CBS. Vooral het ziekteverzuim onder personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen is hoog: 6,7 procent. Ruim een kwart van de medewerkers gaf aan dat ze ziek werden door hun werk. 

De werkdruk in verpleeghuizen is al jaren een bekend probleem, maar ondanks beloofde maatregelen wordt dat alleen maar groter, zegt Sarah Dobbe van FNV. "Als er niet genoeg personeel is, krijg je een stijgend ziekteverzuim. En dat loopt weer flink in de kosten voor de werkgever."

Zwaardere zorg nodig

Ze verwijst naar een enquête die de vakbond eind vorig jaar onder leden hield. "We horen verhalen dat mensen in hun eentje op een afdeling werken met 35 bewoners. Of dat ze 's nachts drie afdelingen moeten verzorgen. En dat mág wettelijk gewoon."

Maar dat is niet de enige reden voor de toegenomen werkdruk, zegt Dobbe. "Patiënten komen steeds later naar verpleeg- en verzorgingshuizen en hebben dan vaak ook zwaardere zorg nodig. Daar staat niet meer personeel tegenover."

Opgeknipte werkdagen

Ook worden diensten tegenwoordig anders verdeeld. "Vroeger werkte je acht uur achter elkaar. Nu worden mensen vooral ingezet tijdens piekuren. Dan moeten ze dus 's ochtends en 's avonds een paar uur komen."

Dat zorgt er volgens Dobbe niet alleen voor dat mensen buiten hun werk minder rust hebben, maar dat ze ook veel harder moeten aanpoten als ze op het werk zijn. "Dat is trouwens ook voor bewoners niet fijn, want die zien zo veel meer verschillende gezichten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore