Modevlogger en presentatrice Anna Nooshin heeft zich de hoon van veel volgers op de hals gehaald met een post over de duurzame bedoelingen van Shell. Haar volgers op Instagram verwijten haar zich voor het karretje van 'vervuiler' Shell te laten spannen.
De ophef op haar account kwam na het plaatsen van deze post op Instagram:
In het bijschrift zegt ze het geweldig te vinden hoe kleine veranderingen een verschil kunnen maken. Ze verwijst naar het drinkflesje in haar hand, gemaakt van gerecycled plastic. "Het helpt de oceaan schoon houden en werk creëren voor de inwoners van Haïti", schrijft ze. Aangevuld met hashtags als #giveback en #shell.
Greenwashing
In de reacties eronder vragen haar volgers zich af hoeveel ze betaald krijgt en of ze zich wel verdiept heeft in het bedrijf, en ze beschuldigen haar van 'greenwashing'. "Bloedgeld Anna" is één van de reacties.
Volgens het management van Anna Nooshin is de vlogger niet betaald voor deze post. "Het is een privé-initiatief van Anna." Nooshin zit op dit moment in Miami en heeft nog niet gereageerd op de ophef.
Eigen initiatief
Het hervulbare flesje waar Anna mee op de foto staat, is inderdaad ontwikkeld door Shell. "Ze zijn bij onze tankstations te koop", zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Ze zijn gemaakt van gerecycled plastic en voor elk verkocht exemplaar wordt er twee kilo plastic op Haïti opgeruimd."
Op de kritiek onder de Instagram-foto van Anna Nooshin dat Shell probeert met dit kleinschalige initiatief een groen imago te creëren, gaat het bedrijf niet uitgebreid in.
"Dit is een van onze initiatieven, maar we doen veel meer. Zonnepanelen, warmtepompen bij onze stations bijvoorbeeld. We zijn bezig met het aanleggen van een windpark. Maar het staat mensen vrij om kritiek te hebben", zegt de woordvoerder. Ook bij Shell zegt de woordvoerder dat Nooshin de post niet in hun opdracht heeft geplaatst.
'Kritiek is makkelijk'
Volgens energieonderzoeker Remco de Boer is er niet zo veel mis met het flesjesinitiatief van Shell. "Als dat verhaal klopt, is het een goed verhaal voor Shell. Alles wat op er dat vlak gebeurt, elk weggooiflesje dat niet in de natuur belandt, daar is niks mis mee."
De kritiek op Shell van de Instagram-volgers van Nooshin vindt De Boer makkelijk. "Shell, dat zijn wij allemaal. Wij kopen de benzine. En Shell doet echt wat op het gebied van duurzaamheid. Neem dat windpark, dat is het grootste ter wereld.
Al heeft De Boer wel enigzins begrip voor de negatieve reacties. "Eerlijk is eerlijk, wat Shell doet op het gebied van duurzaamheid is nu nog wel een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking met wat ze met olie verdienen."