RTL Z Voorbeurs

'We zitten in een cryptocurrency-bubbel'

14 juni 2017 09:17 Aangepast: 27 juli 2017 21:00

Binnen een paar minuten bijgepraat over het beursnieuws van vandaag. Janneke Willemse en Corné van Zeijl analyseren onder meer het bod van John de Mol op TMG en de rente in de VS. En zij waarschuwen voor de bubbel rond cryptocurrencies als Ethereum.

Het officiële bod dat John de Mol gisteren deed op uitgever TMG is volgens beurscommentator Willemse vooral bedoeld om zijn onderhandelingspositie te versterken. TMG overnemen is vrijwel onmogelijk omdat zijn concurrent Mediahuis al 60 procent controleert, en dat belang niet zal verkopen.

Analist Van Zeijl waarschuwt dat De Mol zijn bod alleen gestand wil doen, als hij 50 procent van de aandelen TMG binnensleept. Omdat dit vrijwel zeker niet lukt, hoeft De Mol de aangeboden aandelen dus niet persé af te nemen.

Het 50 cent lagere bod van Mediahuis is veel zekerder, maar loopt binnenkort af. Aandeelhouders van TMG moeten daarom snel beslissen bij wie ze het beste hun aandelen kunnen aanmelden. Wie zijn aandelen niet wil houden, kan ze misschien nog beter meteen verkopen op de beurs, waar De Mol afgelopen dagen weer inkocht tegen 6,50 euro per aandeel.

Bitcoinbubbel

Zowel Willemse als Van Zeijl waarschuwen voor de huidige populariteit van cryptocurrencies, als Bitcoin en Ethereum. "Op het moment dat de schoenmaker je tipt om ergens in te stappen, weet je dat je in een bubbel zit", aldus Van Zeijl. "Het is niet voor niets dat toezichthouders als De Nederlandsche Bank en de AFM er voor waarschuwen."

Beurscommentator Willemse heeft twijfels over de betrouwbaarheid van de alternatieve valuta's. "Ik blijf er liever bij weg."

Van Zeijl is verder benieuwd naar de informatie die de Britse olie- en gasgigant BP vandaag tijdens een investeerdersdag vrijgeeft. "Die kan ook invloed hebben op Shell." En Willemse bestudeert om half vijf vanmiddag de wekelijkse cijfers over de olievoorraden, gezien de volatiele olieprijs van de laatste tijd. Die cijfers kunnen nog invloed hebben op het staartje van de beurshandel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van