Geld en Werk

Ikea-oprichter is zo zuinig dat hij tweedehands kleren draagt

10 maart 2016 17:19 Aangepast: 01 augustus 2017 04:00
'Ik denk niet dat ik iets draag, dat niet op een vlooienmarkt gekocht is' Beeld © ANP

Ingvar Kamprad, de oprichter van Ikea, mag dan wel zo’n 41,2 miljard dollar waard zijn volgens persbureau Bloomberg, hij let nog steeds op elke cent. De negende rijkste persoon ter wereld draagt tweedehands kleding, vertelt hij in een Zweedse documentaire.

"Ik denk niet dat ik iets draag, dat niet op een vlooienmarkt gekocht is", zei hij gisteren in de uitzending op het Zweedse tv-station TV4.

Zonder zijn eigen spaarzame gedrag, zou Ikea nooit zo succesvol zijn geworden, beweert Kamprad in de documentaire. "Ik wil graag het goede voorbeeld geven." Zo'n acht jaar geleden legde hij dat ook al uit: "Als ik luxer leef, dan zal dat anderen alleen maar aanzetten om dat voorbeeld te volgen."

Zijn zuinigheid zou een marketingtruc kunnen zijn, maar het lijkt erop dat hij echt meent wat hij zegt. Zo stond volgens de Zweedse media in januari zijn oude bungalow in Zwitserland te koop voor 4,2 miljoen euro. Het huis van 4150 vierkante meter groot zou niet goed onderhouden zijn en gesloopt moeten worden, vermeldde de advertentie.

Reist met de bus
Kamprad let echt op élke cent. Naar de kapper gaan doet hij in ontwikkelingslanden en er gaat al jaren het gerucht rond dat hij zakjes met peper en zout meeneemt naar huis. In plaats van met een privévliegtuig of businessclass te vliegen, koopt hij nog steeds het goedkoopste kaartje

Toen hij drie jaar geleden een award in ontvangst mocht nemen tijdens een groot gala-evenement, was hij de eerste die arriveerde. Hij kwam namelijk met de bus.

Uiteenlopende schattingen eigen vermogen
Overigens heeft de 89-jarige ondernemer al die miljarden natuurlijk niet állemaal op zijn rekening staan. Het meeste geld zit in het bedrijf. Hoe rijk hij wel is, is moeilijk om te zeggen. Een Zweeds magazine schatte zijn vermogen zelfs op zo’n 65,8 miljard euro.

Ikea wordt inmiddels bestuurd door zijn drie zonen die een teruggetrokken leven leiden. Zij hebben de dagelijkse leiding over Ikea, dat is ondergebracht in verschillende ingewikkelde structuren, zoals een Nederlandse stichting. Via deze route kon het bedrijf in zes jaar tijd voor 1 miljard dollar aan belasting ontwijken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore