Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vrouwen, zo regel je een lekker salaris

Beeld © Getty

De loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt steeds kleiner, maar bestaat nog wel. Per jaar krijgen vrouwen gemiddeld 1664 euro minder overgemaakt dan mannen. Hoe komt het dat vrouwen minder betaald krijgen, en wat doe je eraan? RTL Z belde experts en beantwoordt 3 vragen.

Waarom krijgen vrouwen minder betaald?
Er bestaan veel theorieën over het verschil in loon tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zouden de verkeerde studie of het verkeerde beroep kiezen, vrouwen onderhandelen niet en ze werken het liefst parttime. Dat is maar voor een deel waar, zegt baancoach Maartje Kemme. 

"Je ziet vaak bij vrouwen dat ze wat meer de neiging hebben om een slag om de arm te houden", aldus Kemme. "Vrouwen hebben natuurlijk net als hun partner zorgtaken thuis, en vaak zie je dat ze een arbeidsovereenkomst met minder uren aangaan om thuis zorgincidenten op te kunnen vangen. Mannen nemen dan veel makkelijker een dag vrij."

En dat is uiteindelijk terug te zien in het salaris. Daarnaast ziet Kemme dat vrouwen vaak kritischer over zichzelf zijn, en niet het idee hebben dat ze goed genoeg presteren voor dat hoge salaris. "Vrouwen zijn daardoor voorzichtiger in de onderhandeling en zijn daardoor makkelijker uit het lood geslagen zijn. En het probleem is dat wanneer je je carrière met een lager salaris begint, je de rest van je leven achter iedereen aan blijft lopen."

Hoe regel je toch dat hogere salaris?
Kijk om je heen. "De truc is om te kijken wat mensen om je heen in dezelfde functie verdienen, want blijkbaar ben je dat waard," zegt Suzanne Reijn, directrice bij onderhandelingsbureau Scotwork.

Belangrijk is dus om voordat je in gesprek gaat met je leidinggevende al te bepalen wat je zou willen verdienen en wat redelijk is. "Je moet zelf wat huiswerk doen, dat is onderhandelingstechnisch heel belangrijk”, zegt Reijn. “Zodra je een bedrag hebt dat je wil verdienen kan je het gesprek aangaan."

Thumbnail

"De timing van het gesprek is daarbij heel belangrijk. Het probleem is vaak dat mensen dat aan het einde van het jaar willen voeren, maar dan is het bijna een soort bedelen om meer geld. En vaak is het geld aan het einde van het jaar op."

Begin dus aan het begin van het jaar al met onderhandelen. "Voer een gesprek met je baas waarin je aangeeft dat je graag meer zou willen verdienen", geeft Reijn als advies. "En vraag dan wat de voorwaarden zijn die aan die salarisverhoging gebonden zijn. Die moeten heel specifiek en meetbaar zijn, zodat je een paar maanden later kan terugkoppelen dat je hebt voldaan aan die voorwaarden en inderdaad een salarisverhoging verdient."

Wat als je toch een laag salaris aangeboden krijgt?
Niet accepteren, zegt Kemme. "Soms zie je dat mensen een lager salaris krijgen aangeboden omdat ze in die baan nog weinig ervaring hebben. Maar leren is een logisch onderdeel van het inwerktraject, dus vraag om een normaal salaris. Niemand kan vanaf de eerste dag honderd procent presteren."

En de laatste tip? Volgens Reijn mogen vrouwen wel wat minder bescheiden zijn. "Vrouwen zijn vaak minder mobiel in hun functie omdat ze vaak parttime en in de buurt van hun huis willen werken. Een baan moet dus voldoen aan een heel groot pakket eisen, waardoor vrouwen het gevoel hebben dat ze een slechte onderhandelingspositie hebben. Gooi dat gevoel aan de kant, als jij de kandidaat bent die past, verdien je een hoog salaris."