Geld en Werk

'Rabo wil lease-dochter De Lage Landen verkopen'

25 januari 2016 09:40 Aangepast: 03 augustus 2017 17:00
Beeld © ANP

Rabobank wil de balans versterken en zet daarom De Lage Landen Group, bekend van onder meer Athlon autolease, in de etalage.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad. De Rabobank wil geen commentaar geven op het bericht. 

De bank zou van De Lage Landen af willen omdat banken tegenwoordig meer kapitaal op hun balans moeten hebben. Er zijn nieuwe regels, mede doordat banken voortaan voor hypotheken meer geld op de balans moeten hebben dan eerder.

Balanstotaal met 150 miljard terugdringen
Op 9 december zei Rabobank al vooruitlopend op de nieuwe kapitaaleisen te verwachten de balans met 150 miljard euro te willen versterken. Dat is 22 procent van het totale balanstotaal van 681 miljard euro eind 2014.

Volgens zakenbankiers die Het Financieele Dagblad aanhaalt kan De Lage Landen Group 4,5 tot 5 miljard euro opleveren. Het onderdeel had eind juni een leaseportefeuille van 34,9 miljard euro.

Bijna kwart van de winst in 2014
De Lage Landen Leasing behaalde in het eerste halfjaar een winst van 247 miljoen euro, dat was 16 procent van de totale winst van Rabobank. Over geheel 2014 was Leasing met een nettowinst van 436 miljoen zelfs goed voor bijna 24 procent van de totale nettowinst van Rabobank van ruim 1,8 miljard euro.

Volgens Het Financieele Dagblad zijn er niet veel partijen die De Lage Landen Group in zijn geheel kunnen overnemen, temeer omdat de koper de leaseportefeuille in de markt zou moeten herfinancieren.

Rabobank verkocht eerder al Robeco aan het Japanse Orix. Daarvoor werd 1,9 miljard euro ontvangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore