Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Bijna twee ton voor ex-directeur autismecentrum

Het Dr. Leo Kannerhuis in Doorwerth heeft ex-topman Egbert Reijnen een vertrekpremie van ruim 182.000 euro betaald. Dat blijkt uit de zojuist gedeponeerde jaarrekening van de zorginstelling.

Onder leiding van Reijnen raakte het Dr. Leo Kannerhuis in de financiële problemen. De instelling, die autismezorg levert, bleek slecht voorbereid op de wijzigingen in de financiering van de zorg. Uit de jaarrekening blijkt dat het autismecentrum in 2014 een verlies van bijna 1,3 miljoen boekte op een omzet van ruim 32 miljoen euro.

Ingrijpende maatregelen
Voor de nabije toekomst zijn de verwachtingen evenmin rooskleurig. "De organisatie verkeert in een financieel moeilijke situatie", aldus het jaarverslag. "Ook voor 2015 en 2016 worden zonder ingrijpende maatregelen negatieve resultaten verwacht." Daarom schrapt het autismecentrum ruim 10 procent van de banen, ofwel vijftig voltijdsbanen. Bij het Dr. Leo Kannerhuis werkten eind 2014 nog ruim 700 mensen (458 fte).

In de zomer van 2014 stapte Reijnen op als topman van de Gelderse zorginstellling. Daarbij kreeg hij een lintje, en naar nu blijkt een vertrekpremie van 182.011 euro. De gouden handdruk is opmerkelijk tegen de achtergrond van de slechte financiële resultaten en de Wet Normering Topinkomens (WNT). Onder de WNT mogen vertrekpremies bij (semi-)publieke instellingen sinds 2013 maximaal 75.000 euro bedragen.

Dat Reijnen toch een veelvoud meekreeg, schrijft de instelling toe aan afspraken uit het verleden. "De raad van toezicht is zich bewust van de discussie rond de inkomens en vertrekregelingen van bestuurders in de zorg. Maar deze regeling is gebaseerd op arbeidsrechtelijke verplichtingen uit 2010. Die afspraken vielen destijds binnen de geldende wettelijke regelingen", aldus interim-directeur Astrid van Dijk.