Geld en Werk

Europese Commissie: Nederland moet flex en zzp aanpakken

22 mei 2017 12:33 Aangepast: 28 juli 2017 01:30
Jeroen Dijsselbloem schudt Commissiechef Jean-Claude Juncker de hand. Beeld © EPA

De vergaande flexibilisering kan zeer negatieve gevolgen hebben voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De regering moet het aannemen van personeel met een vast contract interessanter maken.

Dat schrijft de Europese Commissie is haar jaarlijkse aanbevelingen aan Nederland.

De Commissie ziet dat het aantal zzp'ers en medewerkers met een flexcontract snel toeneemt, doordat de regels in Nederland het erg aantrekkelijk maken.

Slecht verzekerd

Vooral de vele belastingvoordelen voor zzp'ers zijn de Europese Commissie een doorn in het oog. Daardoor kiezen mogelijk te veel werknemers voor het zelfstandige bestaan, terwijl ze dan vaak voor minder geld werken, niet goed verzekerd zijn en geen of weinig pensioen opbouwen.

Volgens de Commissie kan dat de houdbaarheid van de verzorgingsstaat op lange termijn ondergraven.

Makkelijker een vast contract

Daarom moet Nederland als het aan het dagelijks bestuur van de Europese Unie ligt ervoor zorgen dat het makkelijker wordt voor werkgevers om mensen een vast contract te geven en de vele belastingvoordelen voor zzp'ers moeten op de schop. 

Aan de andere kant mag dat dan weer niet ten koste gaan van het ondernemersklimaat, schrijft de Commissie. Concrete suggesties over hoe we de problemen moeten oplossen, geeft de Commissie trouwens niet.

Medestanders

Uniek is de oproep van de Europese Commissie trouwens niet. Ook DNB riep onlangs nog op om de regels voor zzp'ers en mensen in loondienst meer gelijk te trekken. Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vindt dat flexers en zelfstandigen een zekerder bestaan moeten krijgen.

Bekijk hier de bijdrage van opinieredacteur Frederieke Hegger over de doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt. "We verwaarlozen onze jonge generatie en daarmee onze toekomst."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore