Geld en Werk

Minstens half miljoen werkenden krijgen geen vakantiegeld: 'Ga niet zomaar akkoord'

16 mei 2020 11:25 Aangepast: 16 mei 2020 14:53
Geeft je baas je geen of minder vakantiegeld door corona? Dat mag niet zomaar. Beeld © RTL Z

Uit een enquête van vakbond CNV blijkt dat zo'n 8 procent van de werknemers in loondienst geen vakantiegeld krijgt. Hun werkgever wil niet betalen door de coronacrisis. "Vakantiegeld is een wettelijk recht. Inhouden mag niet zomaar."

Het CNV hield een onderzoek onder 1700 leden en daaruit blijkt dat 8 procent dit jaar geen vakantiegeld krijgt. Zo'n 11 procent weet nog niet of hij zijn vakantiebijslag krijg. En dat is kwalijk, vindt vakbond CNV.

"Het is een wettelijk recht, een werkgever mag dit geld niet zomaar inhouden", zegt woordvoerder Jolanda van Zwieten tegen RTL Z. "Vakantiegeld schrappen of verminderen kan alleen in overleg met de werknemer."

Gevolgen voor een uitkering

Als een werkgever je vraagt om af te zien van je vakantiegeld, kun je het best advies inwinnen voordat je ervoor tekent. Van Zwieten: "Zet niet zomaar je handtekening bij het kruisje. Als jij afziet van je vakantiebijslag, heeft dat namelijk ook consequenties voor je ww-uitkering."

Als jij ontslagen wordt of het bedrijf failliet gaat, kun je een uitkering aanvragen bij het UWV. De ww-uitkering is een percentage van het laatstverdiende salaris. Omdat vakantiebijslag bij je salaris hoort, krijg je dus een lagere ww-uitkering als je minder vakantiegeld hebt gehad.

Hulp van de vakbond

Het CNV opende zaterdag een speciaal meldpunt. Wie geen of minder vakantiegeld ontvangt, kan daar hulp krijgen. De vakbond gaat vervolgens praten met de werkgever om tot een oplossing te komen. Als een ondernemer geen gegronde reden heeft om het vakantiegeld in te houden, wil de vakbond zelfs 'overgaan tot steviger middelen', zoals een rechtszaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Aantal ww-uitkeringen loopt hard op door corona: 'Ongekende stijging'

Vooral mkb-bedrijven

"We begrijpen goed dat ondernemers in zwaar weer zitten", zegt de woordvoerder. "Natuurlijk heb je het financieel zwaar als je nu geen omzet haalt met je horecazaak. Tegelijkertijd komt de overheid ondernemers ruim tegemoet. Ze hoeven het loon en vakantiegeld dus niet volledig zelf te betalen."

Uit het onderzoek van CNV blijkt dat het vooral midden- en kleinbedrijven zijn die geen vakantiegeld willen uitkeren. "We zien het eigenlijk in alle sectoren, al speelt het bij technische bedrijven net iets vaker", vertelt Van Zwieten.

Uitstel of spreiden

Er zijn ook ondernemers die het vakantiegeld later of gespreid betalen. "Dat is in elk geval een betere optie", vindt de woordvoerder van CNV. "Dan krijgen werknemers hun geld later alsnog en heeft het geen gevolgen voor een eventuele uitkering."

Corona en vakantie: waar heb je recht op?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van