Mexicaanse drugsbaron gepakt

Interview El Chapo mede mogelijk gemaakt door BlackBerry

10 januari 2016 12:38 Aangepast: 03 augustus 2017 21:15
Beeld © EPA

Op de pr-afdeling bij BlackBerry wrijven ze zich dit weekend ongetwijfeld in de handen. Want de manier hoe het interview tussen de vrijdag gearresteerde drugsbaas El Chapo en acteur Sean Penn tot stand is gekomen, zet het Canadese merk vol in de spotlights.

Het Canadese BlackBerry kan zich geen betere reclame wensen dan het gebruik van haar berichtenservice BlackBerry Messenger (BBM) door Sean Penn en Joaquin 'El Chapo' Guzmán, schrijft website Gizmodo. Die ontmoeting kwam uiteindelijk in september van vorig jaar tot stand, na het gebruiken van talloze zogeheten burners (wegwerptelefoons), anonieme email-adressen en een netwerk van 'BBM-toestellen', schrijft Sean Penn zelf. 

Thumbnail

De hoofdrolspelers: drugsbaas Joaquin Guzmán, acteur Sean Penn en actrice Kate del Castillo.
Een hele uitdaging voor de acteur, die naar eigen zeggen de grootste digibeet ter wereld is en niet weet hoe hij met een laptop moet werken. "Maken ze überhaupt nog laptops", vraagt hij zich af in het stuk dat hij voor Rolling Stone schreef over de totstandkoming van het interview met 's werelds meest gezochte drugsbaas. De Mexicaanse actrice Kate del Castillo is duidelijk handiger met het gebruik van methodes om in het geheim te communiceren. De ontmoeting met Guzmán kwam vooral via haar tot stand.

Combinatie Snapchat en Whatsapp
Del Castillo maakte daarbij onder meer gebruik van BBM, een dienst van de Canadese fabrikant van smartphones die eerst alleen maar werkte op hun toestellen. Sinds 2013 is de dienst, waarmee je plaatjes, video's en geluidsfragmenten kunt versturen, ook voor iPhone- en Android-gebruikers beschikbaar. Het is ook mogelijk om in te stellen hoe lang de ander een plaatje kan zien, net als met Snapchat. 

Het is razend populair, omdat je in tegenstelling tot bijvoorbeeld Whatsapp geen telefoonnummer hoeft uit te wisselen om met iemand anders te communiceren. In Afrika bijvoorbeeld worden dagelijks 380 miljoen berichtjes verstuurd, maakte het bedrijf onlangs zelf bekend. De beveiliging is juist beter, omdat je pas een bericht kunt sturen als je een persoonlijke pincode van de ander hebt gekregen. Daarnaast zou de encryptie van BBM moeilijker te kraken zijn dan die van andere berichtendiensten. 

Gwenette Martha
De in 2014 geliquideerde Amsterdamse topcrimineel Gwenette Martha maakte ook gebruik van een BlackBerry om te communiceren. Zijn toestel was zo zwaar beveiligd dat het de politie niet lukte om hem te kraken, zelfs niet met hulp van Amerikaanse experts, schrijft AT5.

Behalve via BBM communiceerden beide partijen ook via nep-mailadressen en met het schrijven van 'concept'-mails. Dat is een beproefde methode voor mensen die bang zijn dat hun mail wordt gekraakt door geheime diensten. Via een gedeeld mailaccount kunnen meerdere personen elkaars mails lezen, zonder dat er daadwerkelijk een mail gestuurd hoeft te worden. 

Of alle voorzorgsmaatregelen geholpen hebben is trouwens maar de vraag, want vlak na de daadwerkelijke ontmoeting tussen El Chapo en Penn werd de voortvluchtige gepakt door Mexiaanse militairen. Sean Penn zegt zelf dat de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA hem op het spoor is gekomen en dat een tweede ontmoeting daarom niet doorging.  

Meer op rtlnieuws.nl:
Sean Penn en El Chapo: details van een ongelooflijke ontmoeting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore