Geld en Werk

Geheim plannetje Musk: zelfrijdende 'bus'

21 april 2016 20:27 Aangepast: 31 juli 2017 17:30
Beeld © AFP

Tesla-baas Elon Musk werkt aan een zelfrijdend voertuig dat volgens hem bussen kan vervangen en een oplossing is voor de steeds verder dichtslibbende steden.

Tijdens een bijeenkomst over transport in Noorwegen zei Musk dat 'zelfrijdende voertuigen' de sleutel zijn voor de enorme drukte in (binnen-)steden. "We hebben een idee, maar het is niet precies hetzelfde als een bus", zei Musk, die verder niets wilde zeggen over de uitvinding waar Tesla aan werkt. "Ik wil er verder niet te veel over zeggen, ik moet oppassen wat ik zeg", tekende persbureau Bloomberg uit z'n mond op. 

In het verleden hintte de ondernemer op het bouwen van tunnels voor auto's om de verkeersdrukte in te dammen. "Spitsfiles zijn een geestdodend fenomeen", zei hij al eerder. Musk staat ook aan de wieg van de hyperloop, waarbij capsules razendsnel door een buis schieten die vacuüm wordt getrokken, waardoor er bijna geen luchtweerstand is. De TU Delft doet ook mee aan de ontwikkeling ervan, het team mag hun ontwerp deze zomer testen in Californië.

Niet de enige 
Musk, die rijk werd met de verkoop van zijn aandeel in betaalsite PayPal, schudt de auto-industrie al op met zijn elektrische auto's en wil zich nu dus ook richten op openbaar vervoer. Van het nieuwste model Tesla zijn er al ruim 400.000 besteld. De Model 3 is goedkoper dan de Model S, Musk hoopt daarmee een grotere doelgroep te bereiken. En met zijn ruimtebedrijf SpaceX slaagde hij er onlangs in een raket succesvol te laten landen op zee.

Musk is trouwens niet de enige miljardair die investeert in het openbaar vervoer van de toekomst, superbelegger Warren Buffett steunt initiatieven om elektrische bussen in Amerikaanse steden te laten rijden. 

In Wageningen is sinds november een proef met zelfrijdende bussen. De shuttlebussen, WEpods genaamd, rijden tussen station Ede-Wageningen en de universiteit van Wageningen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore