Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Bestuurder verdacht van fraude met 1,5 miljoen euro zorggeld

04 juli 2016 11:25 Aangepast: 31 juli 2017 01:00
Beeld © RTL Nieuws

Een bestuurder van een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten is samen met vijf andere verdachten aangehouden in een onderzoek naar misbruik van zorggeld. De bestuurder zou 1,5 miljoen euro hebben opgestreken door valse jaarrekeningen op te maken.

De andere verdachten zijn de vriendin van de bestuurder, twee leden van de Raad van Toezicht van de instelling en twee bestuurders van een projectontwikkelaar. De man wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte, het opmaken van valse jaarrekeningen en witwassen. Zijn vriendin wordt verdacht van witwassen.

De bestuurder en zijn vriendin zijn vastgezet. Daarnaast is beslag gelegd op hun banksaldi, en zijn twee Porsches, een Audi, een BMW, sieraden, dure horloges, administratie en computers in beslag genomen.

Geld voor zorg in natura

Om welke zorginstelling het gaat, maakt het Openbaar Ministerie niet bekend. Het zou gaan om een stichting in Zuid-Holland die zorg en huisvesting levert aan licht verstandelijk gehandicapten. De stichting krijgt ieder jaar vele miljoenen zorggelden voor het leveren van zorg in natura. 

In de jaarrekeningen van de organisatie is te zien dat de bestuurder een salaris onder de Balkenendenorm kreeg (179.000 euro), maar vermoedelijk betaalde hij zichzelf daarnaast meer uit vanuit gelden die bedoeld waren voor het verlenen van zorg. Hij zou in totaal zo'n 1,5 miljoen achterover hebben gedrukt sinds 2011.

Lees meer op RTL Z:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore