Geld en Werk

Gemeente mag burgers volgen bij weggooien afval

26 april 2016 13:59 Aangepast: 31 juli 2017 16:30
Beeld © ANP

De gemeente Arnhem mag inwoners voorlopig blijven volgen met het pasje waarmee ze afvalcontainers openen. De Raad van State verwees een bezwaar tegen het invoeren van deze pasjes naar de prullenbak.

In verschillende gemeenten moeten burgers hun afval dumpen in ondergrondse containers die worden geopend met een pasje. Elke keer als het pasje wordt gebruikt, worden bijvoorbeeld de plek en het tijdstip geregistreerd.

Omdat een pasje aan het woonadres van de burger is gekoppeld, weet de gemeente wanneer iemand zijn of haar afval weggooit en krijgt het inzicht in het privégedrag van burgers.

De Raad van State oordeelt vandaag dat er bij het invoeren van de pasjes in de gemeente Arnhem geen sprake was van 'een besluit', omdat de rechtspositie van Arnhemse burgers door het invoeren van de pasjes niet werd gewijzigd. Iedereen heeft namelijk nog steeds formeel het recht om zijn afval weg te gooien. 

Niet in een database
De Arnhemse Michiel Jonker maakt gebruik van zo'n pasje en wil niet dat zijn privégedrag, bijvoorbeeld wanneer hij thuis of weg is, in een database van de gemeente terechtkomt. Hij weet niet wie er allemaal toegang hebben tot de database en het systeem kan ook worden gehackt. Daarnaast vraagt hij zich af waar de gegevens voor worden gebruikt en hoe lang en op welke manier de data worden opgeslagen.

Ondanks dat Jonker geen bezwaar kan maken bij de bestuursrechter, kan hij nog wel naar de civiele of Europese rechter stappen. 

“Op deze manier schaft onze rechtsstaat zichzelf af. Ik ben zeer teleurgesteld over de rol die de Raad van State op dit punt meent te moeten spelen", zegt Jonker. "Moet ik nu een dure advocaat inhuren om naar de burgerlijke rechter te stappen om mij daar te verweren tegen een onrechtmatige overheidsdaad?”

Jonker overweegt volgende juridische stappen.

Privacy First staat perplex
Vincent Böhre van burgerrechtenorganisatie Privacy First 'staat perplex' door de uitspraak: "Wat moet je nu nog als burger? De civiele rechter verwijst in dit soort zaken weer naar de bestuursrechter. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd."

"Het is een Kafkaëske uitspraak", aldus Böhre.

Meer afval betekent meer betalen
De gemeente Arnhem zegt dat het systeem is ingevoerd zodat ze in de toekomst mogelijk inwoners kunnen belasten die meer afval weggooien dan anderen. Met een pasje kan dan worden bijgehouden hoeveel afval elk adres dumpt. Ook voorkomt het pasje volgens de gemeente dat bedrijven of inwoners uit andere gemeenten de ondergrondse containers gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore