Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Wat kost een huisdier eigenlijk?

Beeld © Pooch Selfie

Of je nu een hond, cavia, kat of een vis hebt (de laatste twee bij voorkeur niet in dezelfde kamer), dierendag is de dag om ‘m net even wat meer te verwennen. Maar die huisdieren zijn eigenlijk al een flinke kostenpost.

Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren heeft uitgezocht hoeveel het beestje je kan kosten. Er zijn eenmalige kosten: denk aan de aanschaf van het dier zelf en belangrijke zaken als een halsband en het hok bijvoorbeeld. En jaarlijkse kosten: voer en dergelijke.

Hond
Bij een hond is het prijskaartje vooral afhankelijk van zijn afkomst. Koop je een hond met stamboom, dan kan je zo maar 1420 euro aan eenmalige kosten kwijt zijn. De aanschafprijs ligt dan zo rond de 1250 euro. Bij een hond zonder stamboom liggen de eenmalige kosten eerder rond de 620 euro.  Met een asielhond ben je, niet zo verrassend, het goedkoopste uit: 310 euro. Maar dan ben je er nog niet, per jaar kost een hond zo’n 580 euro. Hier hoort het eten bij, evenals vaccinaties en hondenbelasting. Een eventuele castratie is niet meergerekend, dat kan je nog tot 500 euro kosten.

Kat
Ook geen goedkoop huisdier: de kat. Wil je een echte raskat, dan betaal je daar ook de prijs voor: zo rond de 750 euro. Ben je niet zo kieskeurig, dan moet je eerder aan 100 euro denken. Of het beestje is gewoon gratis op te halen, via een advertentie in de supermarkt. Je moet sowieso rekenen op eenmalige kosten van 250 euro.  Denk aan castratie, een mandje en een kattenbak. Jaarlijks kost een kat daarbovenop nog 550 euro. Dat zit ‘m vooral in voer, vaccinaties en ontvlooien. Extra kosten die je maakt als je op vakantie gaat en de kat in een pension stopt zijn niet meegerekend.

Konijn
Het wordt steeds goedkoper. De eenmalige aanschafkosten van twee konijnen (want groepsdieren): 250 euro, waarvan de aanschafprijs zo rond de 100 euro bedraagt. Elk jaar kost deze konijnen nog zo’n 530 euro. Maar bij twee konijnen in een hok is castratie misschien handig en die kosten zijn niet meegerekend. Evenals pension en onverwachte dierenartskosten.

Aquariumvissen
Misschien ben je wel meer van de huisdieren zonder haren. Dan ben je – vaak – ook iets goedkoper uit. Er vanuitgaan dat je geen superexotische Nemo-lookalike in de tank hebt, zijn vissen niet zo heel duur. Bij vijftien ‘gewone’ vissen betaal je zo’n 25 euro. Maar dan heb je nog wel een tank nodig: 200 euro. Jaarlijks kost deze hobby zo’n 240 euro.

Kippen
In de stad misschien geen aanrader, maar woon je iets daarbuiten kan het natuurlijk prima: kippen houden. Laten we zeggen dat het er twee zijn, dan betaal je zo’n 30 euro om ze aan te kunnen schaffen. Een hok, ren en voerbak kosten samen zo’n 300 euro. Jaarlijks kosten deze twee kippen in de tuin zo’n 140 euro.