Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Slack verovert de werkvloer

"Werken ze bij jullie al met Slack?" Die vraag ga je de komende jaren vaker horen. De chat-app voor collega's is de nieuwe digitale werkvloer. Bright interviewde Slack, heel ouderwets, via e-mail.

Slack groeit inmiddels snel en wordt gezien als één van de belangrijkste startups van de afgelopen twee jaar. Deze week won het bedrijf de prijs voor 'snelst opkomende startup van het jaar' van Techcrunch, één van de belangrijkste sites in Silicon Valley. Mede-oprichter Stewart​ Butterfield sleepte de prijs voor 'beste oprichter' in de wacht. 

Het bedrijf laat aan Bright.nl weten "processen in te voeren om voorbereid te zijn op een beursgang, ter zijner tijd", alhoewel het geen concrete plannen heeft. Dat is niet vreemd, want de chatdienst heeft inmiddels meer dan 2 miljoen dagelijks actieve gebruikers, waarvan 570.000 betaalde gebruikers zijn (voor extra functies, zoals meer chatbots, moet worden betaald). De Bright- en RTL Z-redactie gebruiken Slack sinds vorig jaar. 

Zo werkt Slack
Het idee achter Slack is op zich niet vernieuwend. Mensen chatten publiekelijk via chatkanalen, er zijn geheime 'kamers' waarvoor je een uitnodiging moet hebben en gebruikers kunnen met elkaar communiceren via directe berichten. Als een bedrijf besluit om met Slack te werken, dan maakt de baas van het bedrijf een chatkamer aan en nodigt zijn werknemers uit.

Vervolgens kunnen zij ook weer kanalen maken, zoals bijvoorbeeld een voor #development, #sales en #fun. De geheime kanalen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om privégesprekken met investeerders te voeren. En de directe berichten worden gebruikt voor één-op-ééngesprekken. 

Terwijl de meeste zakelijke chat-apps, zoals Lync, Yammer of HipChat, er allemaal gortdroog uitzien, is Slack ontworpen als een dienst die je wilt gebruiken: zowel fris als overzichtelijk, recenseert Bright-redacteur ​Tonie van Ringelestijn. "We gaven het de kleuren van een videogame. Door de kleuren, de ronde letters en vriendelijke icoontjes en emoji wil je het gebruiken. Het voelt speels", verklaart ontwerper Andrew Wilkinson.

Waarom is Slack 'hot'?
Het succes van Slack is mede te danken aan de goede apps, op vrijwel elk apparaat: van Android tot de iPhone, van de browser tot Linux. Dat is belangrijk omdat de chat-app allerlei andere diensten integreert, zoals Google Docs, Dropbox en je zakelijke kalender. 

Bovendien stelt Slack zijn platform open voor ontwikkelaars, die nieuwe toepassingen kunnen toevoegen door chatbots te bouwen. Er zijn inmiddels al tientallen van dit soort bots gebouwd. Zo is er bijvoorbeeld één voor het snel opzetten van videovergaderingen, maar ook voor het bijhouden van gezamenlijke to-do lists en het polsen van de status van projecten. 

Bright stelde Slack via de PR-afdeling een reeks vragen. Helaas kon dat alleen via e-mail en nog niet via Slack.

1. Waarom werd Slack in zo'n korte tijd zo populair? 
"Slack lost twee belangrijke pijnpunten van werknemers op: e-mailoverload en toegang tot informatie. Iedereen die wel eens mailtjes gericht aan een grote groep collega’s krijgt, begrijpt dat. Slack is ontworpen met de gewone gebruiker in gedachte, niet de IT’er die de aankoopbeslissingen neemt. In tegenstelling tot veel zakelijke software is Slack gefocust op de gebruikerservaring, het is makkelijk, leuk, warm en speels. Onze klanten melden 49 procent minder e-mail te krijgen, 25 procent minder te vergaderen en 32 procent productiever te zijn. Mede daardoor promoten zij ons product zelf."

2. Welke grote bedrijven gebruiken Slack als primair communicatiekanaal? 
"Bij onder meer Samsung, eBay, Dow Jones, Deloitte en Airbnb zijn er teams die Slack zeer intensief gebruiken, maar het is binnen dit soort grote bedrijven meestal nog niet het primaire communicatiekanaal."

3. Wat vinden jullie zelf de beste feature van Slack?  
"De universele zoekfunctie waarmee je zaken in de context terug kan vinden, en waardoor niemand die aan een nieuwe baan begint met een lege inbox van start gaat. Slack-teams bouwen een archief op dat alsmaar groeit en daardoor een waardevolle informatiebron wordt, zelfs voor mensen die pas na maanden of jaren zich aansluiten bij dat team. En ja, natuurlijk houden we ook van de emoji ;-)."

4. Slack is inmiddels enkele miljarden dollars waard. Zijn er plannen voor een beursgang? 
"Een IPO is niet iets waar we op de korte termijn naar kijken. We zijn wel processen aan het invoeren zodat we erop voorbereid zijn om te zijner tijd een beursgenoteerd bedrijf te worden. Maar dat betekent niet dat we de komende tijd een beursgang plannen, of per se naar de beurs willen of moeten. Eén van de dingen waar investeerders naar kijken is voorspelbaarheid. Maar als je zo snel groeit als wij momenteel doen, dan is het onmogelijk om te voorspellen waar we over zes maanden zullen staan."

5. Net als Facebook heeft Slack zijn Europese kantoor in Dublin. Wat is de reden hiervoor? Heeft dit te maken met de vrij soepele houding van de Ierse privacy-toezichthouder vergeleken met die in andere EU-landen?
"Meer dan de helft van Slack-gebruikers komt van buiten de VS en Canada. Het kantoor in Dublin hoort bij deze internationale groei. Dublin heeft een goede reputatie voor wat betreft het snel kunnen opzetten van een bedrijf, en er is veel talent beschikbaar."

6. Wat kunnen we de rest van dit jaar van Slack verwachten? 
"We hebben onlangs onze app-store en een ontwikkelaarsfonds gelanceerd. Het bouwen aan dit ecosysteem blijft dus onze prioriteit. We kijken ook serieus naar de grootzakelijke markt. Ook willen we kunstmatige intelligentie gebruiken om inzichten die in de team-communicatie verborgen zijn naar boven te halen."

Dit artikel verscheen eerder in Bright Ideas, het tweewekelijkse webmagazine van Bright met verdieping over vernieuwing. Een jaar lang toegang tot alle artikelen kost 24 euro.