Geld en Werk

Roamingkosten binnen de EU verdwijnen: zo zit het

15 juni 2017 06:01 Aangepast: 27 juli 2017 22:30
Kosteloos beurskoersen checken op vakantie, het kan. Beeld © Getty images

Het had al veel eerder moeten gebeuren, maar vanaf vandaag verdwijnen de kosten voor roaming - bellen, sms'en en internetten - in de Europese Unie dan echt. En daarmee, als het goed is, de gevreesde vakantie-telefoonrekening.

Laura Peffer uit Kerkdriel kan meepraten over torenhoge rekeningen na vakantie. "Ik was in 2008 in Lanzarote en wilde toen zo ontzettend graag naar huis," zegt ze nu.

"Toen heb ik zo veel gebeld en ge-sms't dat ik op een gegeven moment een telefoontje kreeg van mijn provider: of ik even wilde aantonen dat ik de rekening wel zou kunnen betalen." De schade: 1500 euro. 

Haar rekeningen zijn inmiddels wel wat lager, met dank aan goedkopere data en wijdverbreide wifi, maar ook voor de laatste vakantie in Europa kreeg ze een rekening van 107 euro binnen. Want ja, toch even dat appje checken. En die foto, die moet toch meteen op Instagram.

Vanaf vandaag kun je net als Laura naar hartelust instagrammen, snapchatten en zelfs netflixen in de hele EU. Maar er zitten nog wat addertjes onder het gras. Hierbij nog een keer alles op een rijtje.

In welke landen hoef ik straks niet meer extra te betalen?

De roamingkosten worden afgeschaft in alle 28 EU-landen, plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. 

Thumbnail

De roamingkosten worden niet alleen afgeschaft in de EU, maar ook in IJsland en Noorwegen.

Let op: voor Zwitserland geldt dat sommige providers voor dat land de roamingkosten wel hebben afgeschaft, terwijl je bij andere wel gewoon de volle prijs betaalt. In alle andere landen bepaalt de provider de roamingkosten.

Dus ik kan evenveel internetten in die landen als in Nederland?

Niet helemaal. Het hangt van je abonnement af. T-Mobile en Tele2 hebben abonnementen met een onbeperkte databundel. Dan geldt een 'fair use policy'. Bij T-Mobile ligt de limiet op internetten in het buitenland op 10 GB, bij Tele2 is dat 6 GB.

Ga je daaroverheen, dan kan de provider je maximaal 7,70 euro per gigabyte in rekening brengen. Over een paar jaar gaat dit bedrag omlaag naar 2,50 euro.

Bij hun andere abonnementen, en de abonnementen van KPN en Vodafone, die geen onbeperkte databundels hebben, geldt dat je evenveel data in het buitenland kan verstoken als in Nederland. 

En er zit nog een ander addertje onder het gras: providers mogen ook extra kosten berekenen wanneer je in een periode van vier maanden meer data verbruikt in het buitenland dan in Nederland. 

Goed. Maar bellen en sms'en kan wel onbeperkt?

Zolang dat in je bundel zit wel. Verder geldt: bellen en sms'en in de hele EU onder dezelfde voorwaarden als dat je in Nederland doet.

Maar let ook hier even op: bellen naar het buitenland vanuit Nederland valt nog altijd niet binnen de bundel. Dus als je je Franse vriendin belt vanuit Nederland kost je dat extra geld. Bel je haar vanuit Frankrijk, kost het weer niets extra's.

Wat scheelt het eigenlijk in de kosten?

Stel, je gaat nu twee weken naar Spanje. Daarin:

  • bel je 5 x 10 minuten met je ouders/vriend(in)/werk/oma        
  • word je 2 keer gebeld door degene die voor je katten zorgt
  • stuur je 10 sms'jes 'waar zijn jullie?'
  • gebruik je elke dag 75 MB aan internet omdat je online het nieuws checkt en een paar foto's op instagram plaatst.

Totale (gemiddelde) schade buiten de bundel: 67 euro (inclusief btw). Dit komt dus bovenop je normale telefoonrekening.

Of je neemt een internetbundel voor het buitenland à 15 tot 20 euro.

Maar die extra kosten verdwijnen straks allemaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van