Geld en Werk

Leuke trend; staand werken, maar je leeft er niet langer van

15 oktober 2015 13:13 Aangepast: 15 oktober 2015 13:24
Op de redactie van Z Today lopen de meningen uiteen over zittend of staand werken. Beeld © RTL Z

Staand werken is helemaal in op veel kantoren, want het zou beter voor je gezondheid zijn. Maar nieuw onderzoek verwijst die theorie naar het rijk der fabelen. Zolang je niet beweegt, maakt het niet uit of je zit of staat.

Onderzoekers van de universiteit van Exeter en het University College London volgden 16 jaar lang de zitgewoonten van ruim 5000 mensen, schrijft The Washington Post. Ze bekeken hoe lang mensen per dag zitten op hun werk én in hun vrije tijd. Daarnaast keken ze naar dagelijkse wandelingen en andere lichaamsbeweging van de testpersonen. 

De resultaten (waarbij de onderzoekers rekening hielden met bijvoorbeeld eetgewoonten en eventuele andere lichamelijke klachten) zijn helder: hoe lang iemand zit, houdt geen verband met de levensverwachting. Besteedt minder aandacht aan zittend of staand werken en promoot lichaamsbeweging meer, pleiten de onderzoekers in het onderzoek dat is gepubliceerd in de International Journal of Epidemiology.

Ga sporten
Staan tijdens je werk, helemaal hip de laatste tijd (ook wij schreven erover) maakt dus niets uit voor je gezondheid als je er niet ook gewoon bij blijft bewegen. Als je toch nooit sport, kun je net zo goed lekker blijven zitten, bij voorkeur bij een raam.

Af en toe gaan staan tijdens je werk, wat op veel kantoren kan door in hoogte verstelbare bureau's, is wel een goede methode om de sleur van de werkdag iets te verlichten. Uw redacteur schreef dit artikel overigens zittend, maar staat ook regelmatig. Gewoon, voor de afwisseling inderdaad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore