Opnieuw een tegenvaller voor investeerders Joop en Ronald Steenbergen. Na de faillissementen van hun bedrijven Neckermann.com en Nedfiber moeten zij ex-kasteelheer Wim Claessen een half miljoen euro betalen en hem de inboedel van zijn kasteel teruggeven.
Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland. De broers Steenbergen zijn zonen van de oprichter van woonwinkelketen Kwantum Hallen. Met hun beursgenoteerde Readen Holding Corp zijn zij al decennialang actief in de groothandel.
Rond hun beursfonds bouwden zij ook een klein bedrijvenimperium, actief in onder meer online en fysieke winkels, vastgoed, telecom, bouw, hotelexploitatie, vleesproductie, verkoop van melkpoeder in China en een muzieklabel.
Problemen
De afgelopen jaren kenden de broers echter ook problemen. Hun glasvezelbedrijf Nedfiber en winkelketen Neckermann.com gingen failliet, waarbij er voor miljoenen aan rekeningen onbetaald bleven. Nu blijkt er bij de horecatak sprake van gedonder.
Die horecatak ontstond toen Readen enkele jaren geleden het Belgische landgoed Altembrouck, inclusief kasteel en 55 hectare grond, overnam van de Nederlandse zakenman Wim Claessen.
Landgoed Altembrouck
Claessen was dankzij de beursgang van de producent van medische apparatuur Pie Medical in 1984 financieel onafhankelijk geworden. Halverwege de jaren negentig had hij het landgoed Altembrouck gekocht, om er te wonen en het te exploiteren. De kasteelheer annex zakenman opende er een hotel en conferentieoord, en startte een fokkerij van Wagyu-runderen.
In 2013 ging het bedrijf achter Altembrouck echter failliet. Vlak daarvoor hadden de broers Steenbergen met hun bedrijf Readen het landgoed gekocht, voor 8,5 miljoen dollar en 7 miljoen aandelen in Readen.
Curieuze deal rond inventaris
Voor de kostbare inventaris van het kasteel tekenden Wim Claessen en de broers Steenbergen in 2013 een opmerkelijke deal. Uit stukken blijkt dat de broers de inboedel kochten voor 110.000 euro en 450.000 euro in aandelen Readen. In een geheime side letter beloofden zij curieus genoeg dat zij de inventaris daarna weer aan Claessen zouden terug verkopen, voor slechts één euro.
Voor de rechter verklaarden de broers onlangs dat de opmerkelijke transactie bedoeld was om de teruggave van de inventaris te maskeren voor Claessens ex-vrouwen. Volgens de kasteelheer zou de voor hem gunstige schijntransactie bedoeld zijn om ervoor te zorgen dat hij zich niet zou verzetten tegen het verlies van het landgoed.
Aandelen niet geleverd
Uiteindelijk leverden de broers Steenbergen de aandelen echter niet en gaven zij Claessen ook de inventaris niet terug. Volgens de broers zou achteraf zijn gebleken dat de inventaris tot de failliete boedel behoorde, die overgenomen zou zijn van de curator.
Claessen nam daarmee geen genoegen, en stapte naar de rechter om zijn kostbare meubels en schilderijen terug te eisen. Ook eiste hij een fikse schadevergoeding. Bij de rechtbank Midden-Nederland behaalde hij onlangs een klinkende overwinning.
Schadevergoeding
Twee weken geleden bepaalde de rechter dat Readen en de broers de voormalige kasteelheer de inventaris van het landhuis moeten teruggeven. Ook moeten zij Claessen een schadevergoeding van 449.000 euro betalen en een vergoeding van 5000 euro per maand voor het gebruik van de inboedel.
Claessens advocaat Henk Stollenwerck is blij met de overwinning. "Wij zijn nu bezig met de executie van het vonnis. De deurwaarder staat al klaar." De broers Steenbergen waren wegens verblijf in het buitenland afwezig voor commentaar.
Tegenvallers
De broers Steenbergen kwamen de afgelopen jaar vaker in het nieuws met tegenvallers. Eind vorig jaar ging hun winkelketen Neckermann.com failliet. En in januari bleek dat de curator van hun failliete glasvezelbedrijf Nedfiber was gestuit om onregelmatigheden.