Ga naar de inhoud
Geld en Werk

108.000 miljonairs in Nederland, maar in Zuid-Limburg zijn ze schaars

Beeld © anp

Het aantal miljonairs in Nederland neemt de laatste jaren flink toe blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2014 – het meest recente meetjaar – waren er bijna 108.000 huishoudens met een vermogen van meer dan 1 miljoen euro.

Miljonairs hebben een duidelijke voorkeur voor het gebied waar zij wonen. Gemeenten in het Gooi, zoals Laren en Blaricum, tellen verhoudingsgewijs de meeste miljonairs. Daar heeft 1 op de 10 huishouden meer dan een miljoen euro.

In Zuid-Limburg zijn miljonairs daarentegen schaars. Kerkrade spant de kroon. Daar is slechts 1 op de 333 huishoudens miljonair. Hier is te zien hoeveel miljonairs er per gemeente zijn. 

340 miljard 

Het aantal miljonairs nam tussen 2012 en 2014 jaarlijks met 5 procent toe. Nederland telt nu in totaal 108.000 miljonairshuishoudens. Samen zijn zij goed voor een vermogen van 340 miljard euro. Dat is gemiddeld 3,2 miljoen per miljonairshuishouden. Eén op de 25 miljonairs heeft meer dan 10 miljoen euro aan vermogen. Het meeste vermogen zit in aandelen of obligaties.

De meeste miljonairs beschikken over een koopwoning (94 procent). Een derde van de miljonairs woont in een huis met een waarde van meer dan een half miljoen euro.

Miljonairs roken minder, drinken meer

Uit het onderzoek blijkt verder dat veel miljonairs in vergelijking met de rest van de bevolking vaker een partner hebben en minder vaak scheiden. Ze hebben minder vaak overgewicht, roken minder dan gemiddeld, maar drinken meer. 

In het onderzoek van het CBS zijn alleen huishoudens meegeteld die exclusief de waarde van de eigen woning en een eventuele hypotheekschuld meer dan een miljoen euro aan vermogen bezitten.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zoveel miljonairs wonen er in jouw gemeente

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore