Geld en Werk

Sparen kost geld, maar waar moet je dan je vermogen in steken?

15 november 2015 16:30 Aangepast: 23 december 2015 12:14
Sparen kost je nu al geld. Beeld © P. le Clercq

Door de lage rente moet op dit moment betalen om je vermogen op een spaarrekening te zetten. Maar waar moet je jouw kapitaal(tje) dan veilig wegzetten? Wij zetten wat opties voor je op een rij.

Sparen brengt bijna niets meer op. Dat komt omdat de rente op spaarrekeningen daalt, zo krijg je bij Rabobank nog maar 0,7 procent rente. Rekening houdend met de inflatie en de vermogensrendementheffing ga je er reëel zelfs 1,1 procent per jaar op achteruit. 

Om te zorgen dat je geen verlies maakt op je spaargeld moet je dus op zoek naar andere methoden om het veilig te bewaren. Maar let wel op: "Alles dat je meer krijgt, is een beloning voor het risico dat je loopt", waarschuwt Bob Homan van ING. "Dat sparen niets oplevert betekent niet automatisch dat je moet gaan beleggen. Aan beleggen zijn risico's verbonden, koersen kunnen ook omlaag", waarschuwt ook RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. ''Soms is een klein (maar zeker) verlies beter dan de kans op een zeer groot verlies.''

1. Aandelen: 
''Stop een beperkt deel, minstens 10 procent, in aandelen. Als de rente oploopt, dan doen aandelen het vaak wat beter, omdat de economie dan meestal ook goed gaat. Dit alles is het eerste alternatief voor sparen'', adviseert Homan. ''Veel mensen steken een groter deel van hun geld in aandelen, vaak meer dan 30 procent. Dan is het risico wel hoger.''

RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker heeft nog wel een dringend advies: "Begin niet nu, als je nog nooit hebt belegd. Je hebt immers al een hele rit op de beurs gemist." De AEX-index is het jaar tot nu toe al met zo'n acht procent gestegen en sinds het dieptepunt in 2009 meer dan verdubbeld in waarde. ''Als je wel instapt op de beurs, doe dat dan met een beperkt deel van je vermogen, bijvoorbeeld 20 procent. Over een jaar kun je dan nog wat aandelen kopen."

Koffiedik kijken
''Realiseer je dat ieder beleggingsadvies voor een groot deel koffiedik kijken is'', waarschuwt Schoenmaker. Hij stipt aan dat er veel onzekerheden zijn: wat gaat de ECB doen, gaat de Fed de rente verhogen, zakt de groei in China niet te ver weg, gaat het niet verkeerd in Griekenland of Portugal?

Een ander fonds dat een hoog dividendrendement oplevert is Shell, geeft Schoenmaker aan, "al is het wel onzeker of ze het hoge dividend kunnen volhouden." Over olie en gas is Schoenmaker positief, puur omdat de prijzen flink zijn gedaald. "Ik geloof wel in herstel van de olie- en gasprijs."

Ook Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer noemt Shell als belegging, al moet je nooit achteroverleunen: "Geld slaapt niet, dat moet je dus zelf ook niet doen. Blijf in de gaten houden hoe het met het fonds gaat. Als je Shell koopt ga je er vanuit dat het dividend wordt gehandhaafd en dat is waarschijnlijk wel zo, maar dat dachten sommige Duitsers ook van Deutsche Bank. Als de olieprijs bij wijze van spreken naar nul gaat, dan heb je een probleem'', zegt Bender. 

2. Obligaties: 
''Ook met obligaties heb je het probleem van de hele lage rente. Wat wij aanraden is een portefeuille met obligaties met daarin ook wat obligaties met een hoger risico, zoals bedrijfsobligaties (een procent of 8 van het vermogen), high yield obligaties (hoger risico en daarmee een hoger rendement, ook een procent of 8) en obligaties uit opkomende landen (nog eens 8 procent). Met zo'n gemixte portefeuille kun je op een rendement van 2 procent uitkomen, dan zit je ruim boven de 0,7 procent op Nederlandse staatsobligaties. Je loopt dan wel koersrisico'', legt Homan uit. Dat kun je weer verkleinen door geen obligaties te nemen met een lange looptijd.

Schoenmaker plaatst wel kanttekeningen bij het beleggen in obligaties: "Staatsleningen worden veilig geacht, maar mocht de rente stijgen, dan daalt de koers van je obligaties en daar heb je bij een spaarrekening geen last van." Het couponrendement op Nederlandse en Duitse staatsobligaties tot een looptijd van ongeveer zeven jaar is bovendien nu al negatief. Het couponrendement op een tienjarige staatsobligatie is rond de 0,7 procent positief, vergelijkbaar dus met de huidige spaarrente maar dan met meer risico's bij rentebewegingen. Daar wordt je dus echt niet blij van.''

''De rente is nu superlaag en daarmee zijn obligaties ook relatief gevaarlijk'', waarschuwt ook Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. Volgens hem kun je het beste beleggen in een alternatieve beleggingen zoals hoogrenderende obligaties of vastgoed. Maar dat kan natuurlijk niet iedereen. 

3. Achtergestelde leningen: 
Schoenmaker denkt dat het moeilijk is om überhaupt zonder risico te lopen rendement te maken. Als hij toch iets moet noemen vindt Schoenmaker achtergestelde leningen interessant van financiële instellingen. 

4. Spreiden: 
Spreiden is belangrijk, zegt Bender. ''Ook als je alleen maar je geld op de bank zet moet je ook spreiden, over verschillende banken, in verband met de depositogarantieregeling die maximaal een ton per persoon per bank is. Het best kun je een deel van je geld op de bank zetten, een deel in aandelen en misschien in obligaties die profiteren als de rente stijgt."

5. Bescherming tegen inflatie: 
Dat laatste kan met inflation linked bonds, waarbij de nominale waarde van een obligatie en daarmee ook de rentebetalingen zijn gerelateerd aan de inflatie. Als de prijzen met, zeg, 3 procent stijgen, dan geldt dat ook voor de obligatie zelf en de rente die wordt vergoed.

Andere obligaties die je kunt gebruiken om je in te dekken tegen het risico van inflatie zijn volgens Bender floating rate obligaties. Daarbij geldt een rente gebaseerd op een bepaald rentetarief met een opslag, van bijvoorbeeld 2 procent. Als de inflatie hoger is, dan zal de rente dat veelal ook zijn, zodat je ook een vergoeding voor de hogere rente krijgt.

''Het is moeilijk om aan te geven welke kant het op gaat, je moet ook rekening houden met een Japan-scenario en dus nog veel jaren een extreem lage rente. Wie het weet mag het zeggen en dus is spreiding het best. je moet ook je huiswerk goed doen en je afvragen wat je doet als de rente niet meer daalt of vlak blijft. In een periode van rentedalingen kan een blind paard geld verdienen'', aldus Bender.

6. Oude sok: 
Voor diegenen die hun geld liever dicht bij zich houden: neem een nieuwe sok, want daar zitten geen gaten in, grapt Bender. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van