Geld en Werk

Europese privacywaakhonden vinden datadeal EU-VS te slap

13 april 2016 13:32 Aangepast: 31 juli 2017 19:30
Beeld © Getty

De Europese privacywaakhonden hebben 'ernstige bedenkingen' bij de datadeal tussen de EU en VS, en willen dat de overeenkomst op verschillende punten wordt aangepast. Het zogeheten Privacy Shield beschermt de privacy van Europeanen niet voldoende.

Dat zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP), tegen RTL Z. De AP maakt onderdeel uit van de Artikel 29-werkgroep, die bestaat uit de Europese privacywaakhonden. De werkgroep is kritisch op het Privacy Shield.

Niet bindend, wel belangrijk
Het advies van de Artikel 29-werkgroep is niet bindend, maar wel belangrijk voor de ontwikkeling van de Privacy Shield-overeenkomst. De Europese Commissie heeft de privacywaakhonden om advies gevraagd. Dat is verplicht.

De Europese Commissie en Verenigde Staten hebben in februari een politieke deal gesloten waardoor het voor de meer dan 4000 Amerikaanse bedrijven, zoals Facebook, Google en Microsoft, mogelijk blijft om gegevens van Europeanen te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan e-mailadressen, foto's en zoekopdrachten. Het Privacy Shield vervangt een oude overeenkomst, die vorig jaar ongeldig werd verklaard door het Europees Hof.

Kohnstamm denkt dat de Europese Commissie nog een 'reuze klus' heeft om het Privacy Shield rond te krijgen: "De overeenkomst zoals hij er nu ligt, beschermt de privacy van Europeanen niet voldoende."

Drie grote zorgen
De zorgen rondom het Privacy Shield vormen zich voornamelijk rondom drie onderwerpen: de internetsurveillance van de Amerikaanse geheime dienst, de onafhankelijke ombudsman die klachten over die surveillance in behandeling neemt en het opslaan van data.

Allereerst zijn de privacywaakhonden van mening dat er nog te weinig zekerheden zijn dat data van Europese burgers niet onderworpen zal worden aan de willekeurige massasurveillance van de NSA. Daarvoor biedt Privacy Shield te weinig waarborgen.

Ook wordt getwijfeld aan de onafhankelijkheid van de Amerikaanse ombudsman: hoe onafhankelijk is een Amerikaanse klachtbehandelaar die Europese klachten over de Amerikaanse regering behandelt? Volgens Kohnstamm worden Europeanen met het Privacy Shield 'bijna als Noord-Koreanen' behandeld: "Het hele klachtproces is enorm ondoorzichtig en we vrezen dat klachten van Europeanen niet serieus worden gehoord."

Het derde punt waar de privacyautoriteiten zijn bedenkingen bij heeft, is de manier waarop gegevens in de VS worden bewaard. In Europa geldt een wet dat data alleen wordt bewaard als dat strikt noodzakelijk is. "Zo'n bepaling zien wij niet terug in het Privacy Shield", laat Kohnstamm weten.

Lobbyen
Tegenover de kritische privacyorganisaties staat het Amerikaanse bedrijfsleven, dat afhankelijk is van data-uitwisseling tussen Europa en de VS. Zij hebben de afgelopen periode flink gelobbyt om het Privacy Shield erdoorheen te krijgen. Onder andere Microsoft steunt de datadeal.

De Europese Commissie heeft als doel om voor deze zomer het Privacy Shield rond te krijgen. Na de zomer beginnen de presidentiële verkiezingen in de VS, waardoor de aandacht van de Amerikaanse politiek vooral daarnaartoe gaat.

Het advies van de autoriteiten is ook belangrijk voor het Europees Parlement en de Europese Raad. Het Europees Parlement kan advies geven over het Privacy Shield. De Europese Raad, die bestaat uit de bestuurders van de Europese landen, moet het Privacy Shield nog officieel goedkeuren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore