Geld en Werk

Oh, mon Dieu: Hollande heeft hele dure kapper in dienst

12 juli 2016 21:57 Aangepast: 04 augustus 2016 15:24
De Franse president François Hollande Beeld © ANP

Als je haar maar goed zit, moet de president François Hollande gedacht hebben. Hij heeft sinds zijn aantreden een privékapper in dienst. Kosten: 9,895 euro per maand. Een opvallende baan, vooral omdat de Franse president vier jaar geleden campagne voerde met het thema 'soberheid'.

Wat de 46-jarige kapper allemaal meemaakt, zullen we nooit weten. In het contract staat dat hij zijn mond moet houden, schrijven verschillende Franse media naar aanleiding de onthulling in het weekblad le Canard Enchaîné.

Het magazine zegt het originele contract in handen te hebben. De woordvoerder van de president kon tegen persbureau AFP niet reageren, maar tegen tv-station BFM zou de advocaat van de kapper gezegd hebben dat er ook minpuntjes aan de baan zitten: hij moet 24 uur per dag beschikbaar zijn, ook tijdens reizen naar het buitenland, en miste de geboorte van zijn kinderen.

Vreemde beslissing

Olivier B, zoals de kapper zou heten, trad als één van de eerste in dienst na het aantreden van de president. Hij behoudt zijn baan zolang Hollande aan de macht blijft. 

De aanstelling is opvallend. Ook omdat het land destijds te kampen had met een te hoge staatsschuld en een hoge werkloosheid. De hogere belastingen die Hollande na zijn aantreden invoerde, moesten het begrotingstekort verminderen. Deze maatregel heeft overigens weinig geholpen: vorig jaar had het land nog steeds een te hoog tekort van 3,5 procent. Ook de werkloosheid blijft torenhoog.

Terwijl de president vlak na zijn benoeming nog broedde over wetgeving om meer banen te creëren en geld naar de staatskas te sluizen, had de politicus blijkbaar dus nog iets anders aan zijn hoofd: een kapper met een salaris van een minister (9940,20 euro per maand). De Franse krant Le Point noemt het 'onthutsend'.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`