Geld en Werk

Bux scoort 6 miljoen om Europese droom waar te maken

17 februari 2016 09:55 Aangepast: 01 augustus 2017 10:00
Beeld © Bux

Een Duitse durfinvesteerder steekt dik 6 miljoen in de Nederlandse beleggingsapp Bux. Met het geld wil het bedrijf flink uitbreiden en zichzelf op de kaart zetten in Duitsland. Het bedrijf droomt alvast van een uitrol in de rest van Europa.

De Amsterdamse fintech start-up stelt iedereen in staat om te speculeren op de koersen van aandelen en is inmiddels iets meer dan een jaar oud. De app heeft op dit moment zo'n 350.000 gebruikers waarvan twee derde in Nederland en een derde in Engeland. 

Onder de radar is de start-up al een paar maanden bezig bij onze oosterburen en de nieuwe kapitaalinjectie moet ervoor zorgen dat ook Duitsers de app gaan gebruiken. De investering komt van Holtzbrinck Ventures, een Duitse durfinvesteerder die eerder al geld stak in sites als Bol.com, Zalando en HelloFresh.

Meer programmeurs 
"We willen eigenlijk drie dingen gaan doen met het geld", zegt ceo Nick Bortot tegen RTL Z. Ten eerste gaat het bedrijf op zoek naar nieuwe collega's. Op het moment werken er een man of 20 bij het bedrijf en dat moeten er 25 tot 30 worden.

Bortot is vooral op zoek naar 'topnotch developers' maar die zijn volgens hem helaas nogal dun gezaaid in Nederland.

Daarnaast wordt het geld gebruikt voor een stevige marketingcampagne in Duitsland − denk aan televisiereclames die vergelijkbaar zijn met de Nederlandse.

Thumbnail

Sociale netwerk uitbreiden
Ook wil Bux graag het sociale netwerk uitbreiden dat onlangs aan de app werd toegevoegd. Gebruikers kunnen in de app in een soort WhatsApp-groep praten over beleggen en bijvoorbeeld screenshots uitwisselen. Daarnaast is het ook mogelijk om beursexperts te volgen in het equivalent van een Twitter-kanaal en zo beleggingsadvies te krijgen.

Die experts komen uit de community zelf. "Het zijn een soort Enzo Knol's van de beleggingswereld", legt Bortot uit, verwijzend naar de Nederlandse YouTube-ster die ogenschijnlijk vanuit het niets bekendheid verwierf onder de Nederlandse jeugd. Net zoals Knol beginnen sommige community-leden status te krijgen. Ze vallen op door hun beleggingsexpertise en krijgen ze steeds meer volgers. Sommigen hebben er 2000 tot 3000 op dit moment, aldus Bortot.

Na Duitsland wil Bux verder doorgroeien in Europa, maar welk land moet volgen weet Bortot nog niet. Hij denkt aan Frankrijk, Italië en vindt ook de Scandinavische landen interessant.

Gokspelletje
Bux verdient geld door minimaal 25 cent per transactie te rekenen. Dat is op dit moment niet genoeg zichzelf mee te bedruipen, maar dat verlangen investeerders volgens Bortot ook nog niet. Het bedrijf zet eerst in op groei.

RTL Z-programma Money Talks nam vorige maand de kleine letterjes van Bux onder de loep en econoom Jaap Koelewijn vond geen valkuilen of gevaren in de voorwaarden. Maar hij stelde wel vraagtekens bij de werking van BUX: "Zij willen verdienen aan speculatieve transacties via een app. Daar leer je helemaal niks van. Want het is gewoon een gokspelletje.”

Ook de hoofdeconoom van de Vereniging van Effectenbezitters, Patrick Beijersbergen, had kritiek en merkte op dat beleggen wat hem betreft geen spelletje is maar iets wat je doet voor de lange termijn op een rustige manier.

Lees de hele analyse van Bux hier of bekijk hieronder het item van Money Talks over Bux terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore