Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Forse reorganisatie bij Blokker: 390 extra banen verdwijnen

Voorgevel van een nieuwe Blokker op de Bilderdijkstraat in Amsterdam. Beeld © Blokker

Winkelketen Blokker gaat flink snijden in het personeelsbestand. Door de reorganisatie bij het bedrijf gaan er de komende jaren zeker 390 arbeidsplaatsen extra verloren. Ook krijgen de winkels een flinke opknapbeurt.

Dat maakte Blokker vanochtend bekend. De ontslagen komen bovenop de 440 arbeidsplaatsen die vorig jaar al werden geschrapt. Met de totale operatie is zo'n 100 miljoen euro gemoeid.

Totale metamorfose, veel winkels gaan sluiten
Een nog onbekend aantal winkels zal sluiten, en de winkels die overblijven krijgen een flinke metamorfose. Op de gevels van de vernieuwde filialen zal een nieuw logo prijken en Blokker gaat ook een heus eigen huismerk lanceren. Verder wil het merk meer nadruk leggen op online verkopen.

Retaildeskundige Kitty Koelemeijer van Universiteit Nyenrode is positief over de ingreep, maar vreest dat er veel winkels gaan sluiten: "De nieuwe formule die Blokker gaat doorvoeren acht ik heel kansrijk. Ze gaan in rap tempo 450 winkels ombouwen. De vraag is echter wel wat er gaat gebeuren met de overige 150, minder kansvolle winkels. Blokker laat zich daar totaal niet over uit, dus het laat zich raden dat die winkels op termijn gaan sluiten."

Thumbnail

Het interieur van de nieuwe formule.

Bonden geschokt
De nieuwe reorganisatie is opnieuw een klap voor de Nederlandse detailhandel, waar het al een tijd slecht gaat. De bonden zijn verbaasd en verrast. "Dat er op zo'n korte termijn weer zou worden gereorganiseerd had ik niet zien aankomen'', zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. "Dit laat zien dat het nog steeds niet goed gaat met Blokker. Ik zie dit echt als een poging van Blokker om het hoofd boven water te houden."

Den Heijer hoopt dat de ombouwoperatie van de winkels zal helpen om de verkopen van het bedrijf op te krikken. Maar hij is wel kritisch over de banenreductie, omdat de werkdruk voor de medewerkers hierdoor verder kan toenemen.

Thumbnail

'Met geen woord gerept over reorganisatie'
De aankondiging zorgt volgens Den Heijer ook voor onrust bij Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit, Intertoys en Xenos, die allemaal onder Blokker Holding vallen. Bij Xenos werden eerder dit jaar al 250 banen geschrapt.

"Binnen korte tijd twee forse ingrepen, dat gaat niemand in de koude kleren zitten'', benadrukte Nico Meijer van FNV. Hij is ook niet te spreken over de houding van Blokker ten opzichte van de vakbond. FNV sprak donderdag nog met Blokker. "Maar er is met geen woord gerept over deze ingrijpende reorganisatie. Dit nieuws verzwijgen is niet echt een goede basis voor de gesprekken over een sociaal plan."

Online en in de winkel
Topman Rob Heessen legde in onze uitzending uit wat er voor klanten gaat veranderen bij Blokker. Het doel is om klanten zo goed mogelijk te bedienen: online en in de winkel.

 

Bron: RTL Z